Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Snart klar med ny jordbærsort

Ruller ut Saga-arvtaker for jordbærprodusenter i 2021.

Graminor har brukt 12-13 år å utvikle den nye norske jordbærsorten, som foreløpig bare heter GN07.59.2. Foto: Graminor
Graminor har brukt 12-13 år å utvikle den nye norske jordbærsorten, som foreløpig bare heter GN07.59.2. Foto: Graminor

Neste år er første sesong i jorda for den nye norskutviklede jordbærsorten, som foreløpig bærer navnet GN07.59.2.

Sorten skal ifølge sortsutvikler Graminor ha god skallstyrke, god smak, og plantene skal tåle overvintring bedre enn andre norske jordbærsorter.

– I tillegg er det en oppreist plante som bærer bærene høyt, opp fra bakken og ut av planten, som er en fordel når man ønsker å unngå plantesykdommen gråskimmel, sier assisterende foredler for potet og jordbær, Bjarne Kjøs i Graminor.

VIL TA TRE SESONGER

Dette er første gang siden 2016, da norske bærprodusenter fikk sortene Saga og Nobel, at en ny norsk jordbærsort skal ut på markedet. I den forbindelse har Graminor, Nyt Norge, og Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), lansert en navnekonkurranse på den nye sorten.

Her kan du delta på konkurransen.

– Sorten skulle egentlig meldes inn på den norske sortslista i år, men siden OFG og Nyt Norge ønsket å lage litt blest om den, så er det utsatt til neste år, forteller Kjøs til Norsk Landbruk.

Annonse

Det betyr at det vil ta tre sesonger før jordbærene skal ut til norske forbrukere. Da jordbærplanter trenger ett etableringsår og først bærer bær på andreåret.

– Det vil ta tid å lære å dyrke sorten. Så får vi se hvor godt den slår an, sier Kjøs.

Graminor sammenligner den nye jordbærsorte, med den populære Saga. Foto: Graminor.
Graminor sammenligner den nye jordbærsorte, med den populære Saga. Foto: Graminor.

GENETISK NY SORT

Ifølge Kjøs har det tatt tolv-tretten år å utvikle sorten. To av disse årene har gått med til en såkalt dus-test i Tyskland, for å fastslå at det er snakk om en genetisk ny sort.

– Når vi foredler er det ikke store endringene som vi gjør. De blir litt bedre, litt sterkere mot sykdom, og litt med stabile, sier Kjøs.

Selv om det er en genetisk ny sort, vil GN07.59.2 kunne sammenlignes med jordbærsorten Saga, som ifølge Kjøs har omtrent én fjerdedel av markedet.

Folkenavnet på den nye jordbærsorten vil være klart 17. juni.

Neste artikkel

Rekordlang jordbærsesong