Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Snømugg-skader på høsthvete

Er skadene så store at du må så på nytt, velg vårhvete, ber Norske Felleskjøp.

Høsthveten rakk å vokse godt før vinteren, og ble frodig og næringsrik. Det liker snømuggsoppen. Arkivfoto: Karl Erik Berge
Høsthveten rakk å vokse godt før vinteren, og ble frodig og næringsrik. Det liker snømuggsoppen. Arkivfoto: Karl Erik Berge

Norsk Landbruksrådgiving som har meldt om store forekomster av soppen snømugg i høsthvete-åkrer. Det er spesielt på Romerike at skadene kan bli store.

– Vi har ikke oversikt over hvor mye det er snakk om, men vi ser at betydelig areal kommer til å gå ut på grunn av denne soppen, sier kornrådgiver Jan Stabbetorp i Norsk Landbruksrådgiving Øst, til Norsk Landbruk.

Gode forhold for snømugg

Snømugg-soppen har hatt gode forhold på Romerike den siste vinteren. Den trives godt under tre følgende forhold: Langvarig snødekke, ingen tele i bakken, og et høstkorn med mye næring.

– Høsthveten fikk vokse lenge og ble frodig før vinteren kom. Det var mye næring til overs etter tørkesommeren, noe som begunstiger snømugg-soppen, forteller Stabbetorp.

Fare for vårtørke

Det er spesielt på steder man har hatt høstkorn som forgrøde, forrige året, at høsthveten står i fare for å gå ut, ifølge Stabbetorp.

Annonse

– Det er fortsatt for tidlig å si hvor mye som går ut. Vi må vente og se om plantene vegeterer.

Stabbetorp forteller at det også er fare for vårtørke i åkrene.

– Været vi har for tida, med kaldt om natta og sol på dagen, er skikkelig drittvær for hveten. Da får ikke planten tak i vann på grunn av frosten på natta. Noen steder ser vi også at nattetelen løfter kornet ut av bakken, sier Stabbetorp.

Kan vente til mai

I mange tilfeller vil det være nødvendig å så på nytt, mener Stabbetorp. Men kornbonden kan godt vente til uti mai, før han bestemmer seg.

– Du kan kjøre annen våronn først, for å se hvordan veksten utvikler seg. Sår du på nytt, vil det naturligvis dra på seg med kostnader, sier Stabbetorp.

Foretrekker vårhvete

Markedsregulatur, Norske Felleskjøp, anbefaler kornprodusenten å velge vårhvete, og ikke bygg eller havre, hvis han blir nødt til å så på nytt.

– Det er sådd et stort volum høsthvete, men møllerene vil bare ha en viss andel høsthvete. Slik situasjonen er nå, er det fare for at høsthveten vil dominere fullstendig i markedet, sier fagsjef for markedsregulering Sindre Flø i Norske Felleskjøp.

– Hvis produsenten sår vårhvete, vil det spare oss for mer import, legger han til.

Neste artikkel

Styrer gården fra rullestolen