Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Søker om dispensasjon på ny Reglone-erstatter

Vekstsesongen nærmer seg. Nå håper Landbruksrådgivinga på en dispensasjon for 2020.

Norske potetprodusenter og rådgivere har satt sin lit til Spotlight Plus som erstatning for vekstavslutteren Reglone. Som kjent ble Reglone faset ut i 2019 og produsentene står nå uten noe alternativ for kjemisk vekstavslutning i potet for 2020.

Like før jul kom imidlertid nyheten om søknadstrøbbel for Spotlight Plus. Søknaden hos Mattilsynet ble trukket av Nordisk Alkali, og en ny ble sendt av plantevernmiddelselskapet FMC kort tid etter

120 dagers dispensasjon

Nå har Norsk Landbruksrådgiving sendt en søknad om dispensasjon på plantevernmiddelet Gozai, til Mattilsynet.

Annonse

– En dispensasjonssøknad kan gi oss tillatelse til å bruke middelet i 120 dager. Det skal være tilstrekkelig for denne sesongen, sier Siri Abrahamsen i Norsk Landbruksrådgiving Viken.

Må starte vekstavslutning tidligere

Landbruksrådgivinga har hatt Gozai i forsøk på flere potetfelter i 2019-sesongen. Abrahamsen beskriver vekstavslutteren som «knapt nok god» på potetsorter med frodig risvekst. Men hun har tro på en metode med full dose Spotlight og deretter Gozai, forutsatt at begge preparatene blir godkjent.

– Både Spotlight og Gozai trenger lengre virkningstid sammenlignet med Reglone. Det betyr også at man må starte vekstavslutninga tidligere, sier Abrahamsen.

Neste artikkel

Mange regelbrudd, men få alvorlige