Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Soppresistent GMO-banan

Gjennombrudd i kampen mot panamasyken

Bananplantasje på Kanariøyene. Foto: Colourbox
Bananplantasje på Kanariøyene. Foto: Colourbox

– Dette er et absolutt gjennombrudd, det er første gang et gen som koder for resistens mot panamasyken er identifisert. Og det er bare starten, sier professor James Dale, i en pressemelding.

Resultatene av verdens første storskala feltforsøk med en genmodifisert banansort er nå publisert i Nature. Forskere ved Universitetet i Queensland i Australia har hentet et gen fra en vill banansort og satt inn genet i en linje av Cavendish-banan.

I det treårige feltforsøket har GMO-banane holdt seg helt fri for fusariumsoppen som kalles panama-syken. I kontrollgruppen som ikke var genmodifisert var mellom 67 og 100 prosent av bananplantene enten døde eller sterkt påvirket av soppen.

På 50-tallet ble det oppdaget en ny soppsykdom i Panama som i løpet av få år slo ut nesten all bananproduksjon i Mellom-Amerika. Fusarium-soppen som fikk navnet Panama-syken angriper røttene og sirkulasjonssystemet til bananplanten slik at den tørker ut og dør av dehydrering.

Annonse

Datidens mest populære banansort het Gros Michel og viste seg å være veldig mottakelig for soppen. Ingen kjemiske plantevernmidler fungerte og redningen ble en ny banansort som heter Cavendish.

Men på 80-tallet ble imidlertid en ny fusariumsopp oppdaget i Malaysia som også går på cavendish-bananen. I ettertid har patogenet spredt seg verden over og på grunn av at banan er kloner av hverandre har populasjonen svært lav genetisk variasjon og hele verdens bananproduksjon er nå påvirket av soppsykdommen.

Sykdommen kan ligge latent i jorda i 30 år og soppmidlene som er tilgjengelig i dag kan ikke fullt ut kontrollere soppen, og derfor har det vært satset hardt på å finne en biologisk løsning gjennom mer resistente banan-varianter.

Det australske teamet er nå i gang med feltforsøk på flere nyutviklede banansorter slik som Grand Nain og William Cavendish.

Neste artikkel

Nøkternt optimistisk til genredigert potet