Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
UTFORDRENDE: Kornbonde Olav Skarsem (t.h) har hatt et spesielt tøft år, med en rekke krevende hendelser. Likevel er han optimist og ser fram til et nytt, blankt ark til neste år. Foto: Traktor
UTFORDRENDE: Kornbonde Olav Skarsem (t.h) har hatt et spesielt tøft år, med en rekke krevende hendelser. Likevel er han optimist og ser fram til et nytt, blankt ark til neste år. Foto: Traktor

Storflom i korntørka

Det var en tidlig fredags morgen i september at kornprodusent Olav Skarsem våknet av at regnet bøttet ned utenfor soveromsvinduet hans.

– Jeg begynte å kjenne på en ekkel følelse, og da jeg sjekket appen for korntørka, så jeg at det var noe som ikke stemte, forteller Skarsem, som holder til i Melhus i Trøndelag.

I korntørka, der det skulle være havre med 14 prosent vanninnhold, ser han at vannprosenten nå har økt til 27. Han skrur av tørka fra mobilen og slenger seg i bilen for å undersøke hva som har skjedd. Synet som møter ham gjennom vinduet på kontoret, er ikke spesielt hyggelig. Sjakta til elevatoren er helt fylt opp med vann, og Skarsem må trykke på nødstoppen på hele anlegget.

Kort og godt

Navn: Olav Skarsem

Yrke: Bonde og politimann

Bosted: Melhus

Produksjon: 400 dekar bygg og havre

I løpet av en times tid er to pumpebiler på plass på gården for å pumpe ut vannet som har samlet seg i sjakta. Skarsem oppdager også at elevatoren har fraktet noe av det klissvåte kornet til en silo med ferdig tørket havre. Derfor må han tilkalle en sugebil, for å få fjernet kornet som har havnet oppå alt det tørre.

Heldigvis er skadeomfanget i tørka begrenset, og det har gått bra med mye av kornet.

– Vi måtte kassere mellom ti og 15 tonn med korn, og det er noen sensorer som har vært under vann og blitt ødelagt. Ellers har det gått forholdsvis bra, og vi har gode forsikringer, som gjør at vi berger oss gjennom dette også, forteller han.

Nå som dramaet er overstått, som for øvrig også involverte flom i bolighusets renseanlegg, og nok en pumpebil, ser Skarsem at det kom 55 millimeter regn på gården denne fredagsmorgenen.

– Det er ingen grøfter eller drenering som klarer å ta unna slike mengder, når det kommer på så kort tid, sier han oppgitt.

Det begredelige været har også begrenset muligheten for å få kornet i hus. Mens han kom i mål med havretreskinga under en finværsperiode tidligere i høst, ser det enn så lenge verre ut med å få inn bygget.

– Løpet er enda ikke kjørt, så jeg har trua på at vi skal få det til om det kommer noe tørrvær i oktober. Det ser for så vidt ganske greit ut på jordet, men det virker som det jevnt over er lav hektolitervekt på det som er tatt inn i år, sier han.

Siden han jobber som politimann utenom gården, er han heldigvis ikke like avhengig av inntekta fra drifta, som de som driver på fulltid.

Annonse

– Men det er klart det er viktig for meg å drive så godt det går likevel. Jeg legger mye stolthet i å ha fine åkre og gode avlinger, og selv om det er noe jeg gjør ved siden av annet arbeid, er kornproduksjonen noe jeg har stor interesse for, forteller han.

Det er imidlertid ikke bare været som har gjort dette til en spesielt tøff sesong for Skarsem. Like før han skulle i gang med å så kornet i vår, kom den forferdelige beskjeden om at bestekameraten hadde gått bort.

– Han skulle bare raskt utpå med traktoren for å frese litt, men hadde havnet under fresen, forteller Skarsem.

Den tragiske hendelsen la naturlig nok et dystert bakteppe på hele våronna, men Skarsem kom seg gjennom det, med god hjelp og støtte fra familie, venner og fellesskapet i bygda.

– Det er ikke til å legge skjul på at det har vært veldig tøft, men jorda og gården må drives videre, og det er viktig å forsøke å tenke framover, selv om det på et tidspunkt føltes helt meningsløst, forteller han åpenhjertig.

Han har imidlertid opplevd det som nyttig å snakke om hvordan han har det med de han har rundt seg.

– I politiet kjører vi alltid debrief etter vanskelige oppdrag, sånn at vi kan lufte litt tanker med hverandre. Det tar jeg også med meg på privaten, forklarer han.

Han tror at mange bønder kunne hatt god nytte av å gjøre det samme.

– Det er nok mange som er mye aleine som bonde, både med det fysiske arbeidet og de vanskelige valgene. Nå som vi opplever så voldsom kostnadsvekst og mye krevende vær, tror jeg vi risikerer at mange slutter, fordi de ikke orker å stå i det alene, avslutter han.

3 kjappe

1. HVA ER FAVORITTAPPEN DIN?

– Yr.no og appen som styrer korntørka

2. HVA ER DEN BESTE LANDBRUKSOPPFINNELSEN?

– Det må være traktoren. Min farfar snakket mye om hvor mye det endret hverdagen på gården da de fikk den første traktoren i bygda, som gikk på rundgang på alle gårdene innover åsen.

3. HVA LIKER DU BEST Å LESE OM I FAGBLADER SOM NORSK LANDBRUK?

– Saker som handler om korn.

Neste artikkel

Kornproduksjon i et våtere klima