Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sydentemperaturer gir krevende start for Grovfôrkampdeltaker

En mai-måned med høye temperaturer og omtrent ingen nedbør, har gitt Grovfôrkampdeltaker Sverre Haga en krevende start.

Sverre Haga er melkeprodusent i Nannestad og deltaker i Grovfôrkampen2018
Sverre Haga er melkeprodusent i Nannestad og deltaker i Grovfôrkampen2018

Norsk Landbruk besøkte Grovfôrkampdeltaker Sverre Haga i Nannestad rett ved Gardermoen fredag 1. juni. Da var han i ferd med å avslutte førsteslåtten rekordtidlig.

– Det er sjelden kost å være ferdig med førsteslåtten 1. juni, men så tørt som det er nå, tenkte jeg det ikke er noe å vente med. Vi må bare krysse fingrene og håpe at det snart kommer regn og at de to neste slåttene blir bedre, sier melkeprodusenten.

Reduserte avlinger

Han har nylig pressa 13 rundballer på et stort, bratt jorde.

– På dette jordet burde det vært minst 25 rundballer til, sier bonden, som frykter at avlingsmengden på førsteslåtten kan være så lav som 25 prosent av det som er normalt.

– Snøen lå til rundt 1.mai og så hoppa vi over våren og gikk omtrent rett på ukesvis med Syden-temperaturer. Ikke rart det blir krevende for graset. Det heter seg at maikulde gjør bondens lader fulle, og det stemmer. Nå som mai har vært så varm, har ikke graset buska seg, men bare vokst i høyden, sier melkeprodusenten.

Økte gjødselmengden

Annonse

Haga stilte inn slåmaskinen på så høy stubbehøyde som mulig, slik at eventuell fuktighet som måtte komme har bladverk å feste seg i.

Vanligvis gjødsler bonden etter en forventet avling på 750 fôrenheter tørrstoff per dekar, men siden de siste års registreringer viser at han har tatt høyere avlinger enn dette, har han i samråd med rådgiver Maren Holthe fra Norsk Landbruksrådgiving, økt gjødselmengden i anledning Grovfôrkampen, for å se om økt næringstilførsel kan øke avlingene ytterligere.

– Det føles litt meningsløst å ha kjørt på med ekstra næringstilførsel når været setter så store begrensninger, men vi kunne jo ikke vite på forhånd at det skulle bli så tørt, sier gårdbrukeren.

Grovfôrkampen

Sammen med fire andre deltakere skal Sverre Haga konkurrere om høyest mulig grasavlinger i Grovfôrkampen2018.

I løpet av sommeren skal vi besøke alle deltakerne og høre hvordan de oppnår høye grasavlinger.

Vil du lese mer om deltakernes driftsopplegg og resultater, kan du kjøpe abonnement på Norsk Landbruk her.

Neste artikkel

Vil øke marginene med bedre grovfôr