Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tester robot-jordbærplukker

90 prosent effektiv

Hos Simen Myhrene i Sylling er nå NMBU og Saga Robotics i ferd med å teste ut roboten Torvald med et avansert 3D kamerasystem som finner fram til de røde og modne jordbæra.

Foreløpig kan systemet plukke over 90 prosent av jordbær som henger alene, og 50 prosent av jordbær som henger i klynger, skriver fylkesmannen i Buskerud. Men målet er at roboten skal kunne plukke over 90 prosent av alle jordbær.

Men målet er at roboten skal kunne plukke over 90 prosent av alle jordbær.

Jordbærplukkeren er foreløpig utviklet for table-top systemet i tunnel, der jordbærplantene vokser i dyrkningsrenner over bakken.

Annonse

Selve bæret plukkes av en robotarm som Saga Robotics selv har utviklet og som det er søkt patent på. Gripe-armen skal være i stand til å plukke jordbær raskere og med høyere nøyaktighet enn andre plukkere på markedet.

I jordbærproduksjon er halvparten av kostnadene knyttet til plukkekostnader og høyt press fra utenlandske bær gjør det spesielt interessant å ta i bruk robotteknologi for å senke kostnadene. Målet til Myhrene er at innen tre til fem år skal alle jordbærene plukkes med robot.

Tidligere har NMBU og Saga Robotics testet ut en Torvald-robot påmontert UV-lys som kjører i jordbærtunellene til Myhrene for å behandle jordbærene mot meldugg.

Den nyutviklede og patentsøkte robotarmen skal kunne identifisere og plukke opp til 90 prosent av alle bær som henger alene, og 50 prosent av alle bær i klynger. Foto: Ya Xiong/NMBU

Neste artikkel

Roboter i jordbæråkeren innen fem år