Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vanskelig kornhøst på Østlandet

Kornprogrammet for Østfold og Akershus kommer med tips

To uker med regn midt i innhøstinga skaper betydelige problemer for de fleste kornbønder. Jorda er gjennombløt, og det må renne unna noe før mange kan komme ut på igjen. Tunge maskiner gir stor skade på jordstruktur på så bløt jord. Skal vi få en brukbar sesong, mener Kornprogrammet at alle aktører hjelpe må til for at det skal gå så smidig som mulig.

Utnytt tørkekapasiteten

Unngå å levere for rått korn. Hvis veldig mange kommer på kornmottakene med veldig rått korn, går kapasiteten på mottaka vesentlig ned.

Kornmottakene har ei maksimalgrense på 28 prosent vann (25 % for rug). Benytt egen tørke- og buffermulighet så langt det lar seg gjøre. Kan du få blåst litt på noen kornlass på egen tørke, vil situasjonen på mottaka bli bedre for alle. Korn med moderat vanninnhold kan lagres på et betonggulv inntil det kan leveres.

Prioriter rekkefølgen

Havre er den arten som tørker raskest opp.

Hvete og rug trenger flere dager med godvær for å ha brukbar vannprosent.

Moden hvete og rug vil være fôrkvalitet. Det er ingen vits i å treske veldig rått korn for å redde matkvalitet.

Ved å bruke tilgjengelig tørkeustyr, vil du kunne lagre kornet, og ikke bruke dyrbar høstetid i kø på kornmottaket

Kornmottakene stiller opp

Kornprogrammet i Østfold og Akershus har hatt kontakta med mange av kornmottakene i fylket. De lover å gjøre sitt ytterste for å få en grei sesong.

De forklarer at det sannsynligvis blir tørkene som blir flaskehalsen. Noen mottak har mulighet til å ta imot tørt korn utenom oppsatte timer, ta kontakt direkte for å undersøke dette. Forhåpentlig har de fått unna nok korn nå i regnværsperioden slik at ikke lagrene fylles.

Annonse

LES OGSÅ: Frykter nye og aggressive gulrustarter

Tenk på jordstrukturen

Kjøring med tungt utstyr på bløt jord kan gi betydelig skader på jordstruktur. Dette vil vise seg i neste års åker. Så langt det er mulig bør korntransport foregå på veier. Der en må kjøre på jordet kan en unngå alt for tunge lass.

Hvis det fortsetter med fuktige forhold utover høsten, bør en vurdere om arealet kan overvintre i stubb. Dette premieres ved tilskudd gjennom regionalt miljøprogram.

Skurtreskeren er ofte den tyngste maskinen man kjører på jordet, og kan kan føre til kjøreskader om man ikke venter til det har tørket opp

LES OGSÅ: Vindafjord-bønder fortviler: Regn 70 av 72 dager i sommer

Neste artikkel

Verdens første genredigerte-hvete