Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vi kan dyrke søtpotetene våre selv

Importen av amerikanske søtpoteter øker kraftig fra år til år.

For fem år siden importerte Norge 600 tonn søtpoteter. I fjor hadde importen økt til 4 300 tonn. En økning på 600 prosent på fem år.

Det aller meste av importen kommer hele veien fra USA. Men forsøk både i Norge og Sverige viser at den eksotiske rotgrønnsaken, som til tross for navnet ikke er en del av potetfamilien, kan trives også i norsk jord.

Kilde: Landbruksdirektoratet Illustrasjon: Torgeir Vikan

I Norsk Landbruk nummer 16 kan du lese om Leif Thore Bjærtnes og Åsmund Bjertnæs i Bjærtnes og Hoel, som har prøvedyrket søtpoteter i fire år. Etter neste sesong regner de med å ha høstet erfaringer nok til at det kan bli sving over produksjonen på Nøtterøy.

– Vi vet ikke om vi får det til ennå. I fjor dyrka vi søtpoteter på 14 dekar og fikk bra avling på en halv dekar. I år har vi fem dekar, og avlinga varierer fra veldig bra til dårlig. I deler av åkeren er avlinga fullt på høyde med det beste jeg har sett i Israel, og de er ett av landene med de høyeste avlingene per dekar. Her er det mange kilo søtpoteter per kvadratmeter, sier Leif Thore Bjærtnes.

Annonse

– Nå har vi vært gjennom fire somre som har vært veldig ulike, og når vi får med oss en sommer til, tror jeg vi kan satse litt mer, forteller han.

Dette er perfekt størrelse på en søtpot som skal selges i butikk. Foto: Dag Idar Jøsang

Da vi var på besøk på på Nøtterøy under søtpotetopptaket var det sammen med Emanuel Elgerud, som selv dyrker søtpoteter i Kävlinge, nord for Malmø. Elgerud har vært med å skrive en rapport om introduksjonen av dyrking av søtpotet på friland i Sverige.

I rapporten fra det svenske landbruksuniversiteter, SLU, skriver de at selv om søtpoteter er en varmekrevende vekst, som trenger en minimumstemperatur på +16°C når de 30 centimeter lange stiklingene skal i jorda, er det mulig å oppnå det med rett dyringsteknikk.

Neste artikkel

Norge invadert av kålmøll i år også