Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

VIDEO: Ett hektar uten hender

En sniktitt inn i framtidas landbruk

<iframe width=100% src="https://www.youtube.com/embed/d81_qzxisgI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

På kvelden 6.september nå i høst var det gledesscener å se på en liten åker ved Shropshire i England, da hadde en gruppe forskere fra Harper Adams Universitetet klart å gjennomføre en hel sesong - fra stubb til stubb igjen - uten noen mennesker uti den 10 dekar store åkeren. Prosjektet heter “The Hands Free Hectare” og de hadde modifisert en Iseki-traktor til å bli selvkjørende og som tok seg av sprøyting, jordbearbeiding og såing, mens en liten Sampo-tresker fikk skjært bygget som hadde en avling på 500 kilo per dekar.

– Det har de senere år vært fokus på presisjons-maskiner i landbruket, men de blir stadig større og da passer de ikke med målet vi hadde satt for dette prosjektet. Sampo-treskeren vår har et skjærebord som bare er to meter bredt, noe som gjør at vi kan generere ekstremt detaljerte avlingskart, i tillegg til at mindre maskiner er mer skånsomme for jorda, forklarte forsker Jonathan Gill i en pressemelding.

I stedet for få og store maskiner mener Gill og forskerne i hans gruppe at en mulig løsning for bønder i framtiden heller er mange små maskiner. Målet var å vise at det ikke finnes noen tekniske grunner til at mat kan dyrkes og produseres helt uten mennesker som jobber i åkeren.

– Vi håper at dette prosjektet har inspirert folk til å se at det er masse innovative og spennende jobber det finnes i landbruket i dag, sa Gill.

Annonse

De klarte oppgaven på et relativt lavt budsjett, bare 200 000 pund, eller litt over to millioner kroner, kjøpte bruket maskiner og åpen kilde GPS-teknologi og autopilot fra dronas navigasjonssystem.

– Den største utfordringen opp mot innhøsting var å få klar treskeren. Vi brukte masse tid på å øve på å snu på vendeteig, men når vi først kjørte i gang og tresket fungerte alt sammen helt perfekt, sa Gill.

Planen er nå å ta de fem tonnene med bygg og lage “Hands Free Hectar Beer”.

Neste artikkel

Håndholdt apparat måler kornkvalitet