Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Video: Økte avlinger med redusert bruk av plantevernmidler

Norsk teknologi gir bedre agronomi.

Forsøk har vist at sprøytemiddelmengden i korn kan halveres ved bruk av den norskutviklede DAT-sensoren.
Forsøk har vist at sprøytemiddelmengden i korn kan halveres ved bruk av den norskutviklede DAT-sensoren.

Denne saken er hentet fra vårt videoarkiv og første gang publisert i august 2016.

På et jorde i Nes i Akershus sitter planteprodusent Hans Stumberg og tester revolusjonerende, norskutviklet teknologi. Sensorene han har montert på trailersprøyta si kan nemlig bidra til å redusere bruken av plantevernmidler, samtidig som avlingene kan øke.

Hvordan?

Annonse

Jo, ved hjelp av kameraer som tar krystallklare bilder av åkeren ser DAT-sensoren forskjell på nytteplanter og ulike typer ugras. De ulike artene klassifiserer i et elektronisk herbarium. DAT-sensoren trenger kun millisekunder på å tenke seg om, fra bildet er knipset til den har bestemt om det skal sprøyte eller ikke. Uten at Hans trenger å gjøre noe annet enn å holde traktoren i fart, styrer systemet selv tilførselen av sprøytevæske.

Forsøk i ulike kulturer har vist at sprøytemiddelmengden er redusert fra 10 til 90 prosent. For korn er det sannsynlig med en halvering av sprøytemiddelmengden. Forsøkene viser at redusert sprøyting gir høyere avling, for som man ser på bildene er det opplagt at ugrasmidlene har negativ effekt også på nytteplantene . Dokumenterbare tall i havre viser en avlingsøkning opp til 9 prosent.

Planteprodusent Stumberg, som har testet teknologien i fire sesonger, mener at både agronomien og økonomien er god, samtidig som det ligger en praktisk fordel i at man kan kjøre over større areal per tank.

Neste artikkel

Ingen ulovlige rester av plantevernmidler i norsk mat