Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vil erstatte soya med norskdyrkede mikroalger

Norsk Kylling får sammen med Algæ, Norgesfôr og NIBIO elleve millioner kroner i støtte fra Norges forskningsråd, til et prosjekt med mål om å produsere tilpasset mikroalgebiomasse til bruk i kyllingfôr.

SJEKKES UT: Soya er en kjent proteinkilde i kraftfôr. Spørsmålet om norskdyrka mikroalgerprotein kan erstatte soyaimport, skal nå besvares gjennom et stort forskningsprosjekt. Foto: Erling Fløistad/NIBIO
SJEKKES UT: Soya er en kjent proteinkilde i kraftfôr. Spørsmålet om norskdyrka mikroalgerprotein kan erstatte soyaimport, skal nå besvares gjennom et stort forskningsprosjekt. Foto: Erling Fløistad/NIBIO

– Vi skal bygge en verdensledende, grønn verdikjede. Et mer bærekraftig fôr er sentralt i dette arbeidet, og mikroalgeprosjektet er ett av flere prosjekter vi nå jobber med, sier Kjell Stokbakken, administrerende direktør i Norsk Kylling AS i en pressemelding.

Innovasjonsprosjektet fikk i desember 2020 godkjent støtte fra Norges forskningsråd, med oppstart tidligst 1. april 2021. Mikroalger vil kunne bidra med viktige næringsstoffer som kyllingen trenger, og være en god kilde til protein. Målsettinga er å bruke mikroalgebasert protein som erstatning for importert soya.

ALGÆ AS og ISLANDSKE SAGA NATURA har sammen etablert produksjonsselskapet AlgeNatura AS, for å bygge opp en effektiv produksjonskapasitet for mikroalgebasert fôr. Råvarene som trengs til dette, er vann, fornybar energi, CO2 og mineraler. CO2 skal fanges fra eksisterende utslipp, etter som mikroalger trenger CO2 for å vokse.

Annonse

– Det er en økende etterspørsel innen både den sjø- og landbaserte fôrindustrien etter mer bærekraftige ingredienser, og vi ser fram til å jobbe mer med aktørene i dette prosjektet for å utvikle det videre, sier administrerende direktør i Algæ, Svein-Egil Hoberg.

NORGESFÔR ER SVÆRT TILFREDSE med at dette spennende prosjektet er innvilget. Mikroalgeprosjektet er et potensielt kinderegg. Det kan øke norsk proteinproduksjon og bidra med kortreiste fôrvarer. Det kan fange CO2 og bidra positivt i klimaregnskapet, samtidig som det er bærekraftig og øker norsk selvforsyning, sier Stine Vhile, Innovasjonssjef kraftfôr i Norgesfôr AS.

NIBIO koordinerer samtidig et større forskningsprosjekt finansiert av Norges forskningsråd, der visjonen er å bidra til å legge grunnlaget for industriell mikroalgeproduksjon i Norge, ved å bruke naturressurser og avløpsstrømmer fra eksisterende produksjonslinjer innen landbruk, akvakultur og prosessindustri.

– Med utgangspunkt i den forskningsplattformen og visjonen fra forskningsprosjektet, er mikroalgekylling-prosjektet en god oppfølging på proteinsiden, og derved et interessant prosjekt med gode partnere, sier Stig A. Borgvang, forskningsleder ved NIBIO, divisjon bioteknologi og plantehelse.

Kjell Stokbakken, administrerende direktør i Norsk Kylling  Foto: Norsk Kylling
Kjell Stokbakken, administrerende direktør i Norsk Kylling Foto: Norsk Kylling

Neste artikkel

Kornproduksjon i et våtere klima