Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vil ha hjelp av permitterte i matproduksjonen

Gartnerhallen kommer med en tydelig oppfordring til Regjeringa: Legg til rette for at studenter og permitterte skal kunne hjelpe til i kommende sesong

Gartnerhallen håper at permitteringer i andre næringer kan være løsningen for stort behov for arbeidskraft i landbruket. Foto: Hilde Danielsen
Gartnerhallen håper at permitteringer i andre næringer kan være løsningen for stort behov for arbeidskraft i landbruket. Foto: Hilde Danielsen

Selv om det fremdeles er tidlig på våren, er planleggingen for kommende sesong allerede godt i gang for mange frukt-, grønt- og bærprodusenter. En stor strek i regninga for planlegginga, er at den uventede korona-pandemien gjør at mange av de som vanligvis leies inn som sesongarbeidere, nå ikke lenger har mulighet til å forlate hjemlandet sitt.

Stor usikkerhet rundt hvor langvarig pandemien vil være, fører med seg uro rundt landets matssikkerhet.

– Vi i Bama kan forsikre om at vi har god tilgang på varer, og at disse kommer fram til butikkene på vanlig måte, forsikrer administrerende direktør i Bama, Rune Flaen i en pressemelding på Gartnerhallen sine nettsider.

Det er ingen umiddelbare forsyningsproblemer, kan administrerende direktør i Bama, Rune Flaen, forsikre om. Likevel oppfordrer han Regjeringa til å ta grep nå, for å unngå problemer seinere dette året. 
Foto: Tor Jostein Sørlie
Det er ingen umiddelbare forsyningsproblemer, kan administrerende direktør i Bama, Rune Flaen, forsikre om. Likevel oppfordrer han Regjeringa til å ta grep nå, for å unngå problemer seinere dette året. Foto: Tor Jostein Sørlie

Samtidig påpeker han det må tas noen grep for vi skal kunne sikre leveranser av mat for resten av året, særlig siden store deler av arbeidskraften i grønt-sesongen vanligvis består av utenlandske arbeidstakere.

– Norske myndigheter må i år ta høyde for at dette må gjøres av nordmenn, oppfordrer han i pressemeldinga.

Annonse

Siden innhøsting av både tomat og agurk allerede er i gang i norske drivhus, og behovet for arbeidskraft i grøntnæringa bare vil øke i tiden framover, kan det potensielt bli et stort problem med for få folk. Samtidig permitteres det abeidstakere fra andre sektorer i stort omfang, som følge av korona-situasjonen.

Administrerende direktør i Gartnerhallen, Elisabeth Morthen har en tydelig beskjed til Regjeringa om at de bør legge til rette for omdisponering av de som nå blir arbeidsledige, slik at vi kan sikre norsk matproduksjon i kommende sesong. Foto: Dag Idar Jøsang
Administrerende direktør i Gartnerhallen, Elisabeth Morthen har en tydelig beskjed til Regjeringa om at de bør legge til rette for omdisponering av de som nå blir arbeidsledige, slik at vi kan sikre norsk matproduksjon i kommende sesong. Foto: Dag Idar Jøsang

Derfor oppfordrer Elisabeth Morthen, som er administrerende direktør i Gartnerhallen, Regjeringa til å ta grep slik at arbeidsledige og studenter kan benyttes som arbeidskraft i den norske matproduksjonen i vår, sommer og til høsten.

– Vi mener at en nasjonal matdugnad både vil sikre norsk matforsyning og bidra til sysselsetting i en krevende periode, sier Flaen.

Neste artikkel

Pærebrann påvist i fruktgård