(Traktor)

Skrukoblinger, også omtalt som demonterbare koblinger, gjør det mulig å lage hydraulikkslanger hjemme i skrustikka på verkstedbenken. Likevel er det svært viktig at du på forhånd er klar over løsningas begrensninger. Det finnes nemlig ingen godkjenning eller ISO-norm for hva koblinga tåler i forhold til påpressa koblinger. Demonterbare koblinger kan derfor kun anbefales for såkalte moderate trykk, og det må være opp til den enkelte å vurdere hva dette faktisk betyr.

Det frarådes i alle tilfeller å bruke skrukoblinger på utstyr for hengende last, eller hvor det er fare for klemskade. Du bør derfor styre unna metoden om det ryker en slange på frontlasteren. De fleste av oss trosser i denne sammenhengen oppfordringa om å aldri gå under hengende last, men det er ingen grunn til å øke skadepotensialet mer enn nødvendig. Vær også påpasselig med bruk av skrukoblinger på vedkløyvere og annen redskap, hvor du står vel laglig til for hugg om en slange skulle ryke. Varm olje som mates ut i store mengder med et trykk på 150–200 bar, er virkelig ikke noe å spøke med.

Real jobb

Sjøl om risikoen definitivt må tas på alvor, er det vanskelig å komme utenom at skrukoblinger er kjekke greier i et knipetak, om det så gjelder traktorredskaper eller hydrauliske gjødseltrekk. Tidligere var demonterbare koblinger brukt i stort omfang på landbruksmaskiner, og med gode forholdsregler skal det i rettferdighetens navn sies at sjansen for å mislykkes er relativt liten. Alt du trenger er en skiftenøkkel, en vinkelsliper eller ei baufil, samt koblinger og hydraulikkslanger anpasset til formålet.

Første bud er å skaffe til veie slanger av rett kvalitet. Skrukoblinger kan kun brukes på hydraulikkslanger med ett- eller to-lags stålfletting, på fagspråket kalt R1- og R2-slanger. Videre må du huske på å bestille både innsatsstykke og skruhylse. Som regel har de to komponentene ulike varenummer. Det er selvsagt helt vesentlig å gjøre seg kjent med koblingenes gjengetype- og stigning. Den absolutt mest utbredte hydraulikkgjenga bærer navnet BSP (British Standard Pipe), men du kan også komme borti JIC. På rørforbindelser med snittring brukes gjerne koblinger med millimetergjenger.

Montering

Ting å ha i verktøykassa

  • – Skifte- eller fastnøkkel i størrelse 19, 22, 24 og 27
  • – Vinkelsliper med tynn kappeskive, alternativt kan du skjære slangen med baufil
  • – Tynn smøreolje
  • – Tollekniv for fjerning av grader