Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norske svinebønders smitteforebygging virker

Årets MRSA-funn i Nordland er unntaket som bekrefter regelen.

Et helt år uten funn av MRSA-smitte i norsk svineproduksjon er et bevis på at kampen mot smitten fungerer. Foto: Liv Jorunn D. Sagmo
Et helt år uten funn av MRSA-smitte i norsk svineproduksjon er et bevis på at kampen mot smitten fungerer. Foto: Liv Jorunn D. Sagmo

Det ble ikke gjort noen positive funn av MRSA-smitte i norske svinebesetninger i fjor, og den største æren for det har svineprodusentenes tiltak for å forebygge smitte.

Målet er å hindre at bakteriene etablerer seg i norske svinebesetninger, og et helt år uten funn viser at smittevernprogrammet har effekt.

Det mener Solfrid Åmdal, som er seniorrådgiver i seksjon dyrehelse i Mattilsynet.

At det en gang i blant blir påvist MRSA-smitte, slik det nylig ble i en besetning i Nordland, er noe vi må forvente.

Annonse

– Selv om man gjør det man kan for å forhindre smitte, vil det skje. Det er imidlertid viktig at vi fortsetter å overvåke besetningene tett slik at vi oppdager smitten så fort som mulig, og at besetningene gjør det de kan for å forebygge smitte, sier Åmdal.

I 2018 kom det et nytt regelverk om smittebeskyttelse i svinebesetninger som har som mål å forhindre smitte fra mennesker til dyr.

I følge regelverket skal du bruke beskyttelsesutstyr dersom du har vært i en risikosituasjon.

– Risikosituasjoner kan være at du har besøkt dyrehold i utlandet, eller at du har vært i en besetning som har vært positiv. Dersom du tester deg og har negativ test kan du gå inn i fjøset uten beskyttelsesutstyr, forteller Åmdal.

Neste artikkel

Kverneland kjøper fransk selskap