Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

16 millioner fra EU til norsk ugrasrobot

Den norske teknologibedriften Adigo mottok i sommer 16 millioner kroner fra EU. Nå er målet kommersialisering av ugrasroboten Asterix.

I konkurranse med 1600 søkere fra hele Europa var Akershus-bedriften Adigo blant dem som i sommer fikk beskjed om at EU vil investere i prosjektet deres.

Pengene skal gå til å kommersialiserring av ugrasroboten Asterix, en robot som ved hjelp av et kamera ser og kjenner igjen ugraset og dermed kan sprøyte bare ugraset og ikke nytteplanten eller bakken.

Ikke mer å hente i Norge

Adigo har utviklet Asterix med støtte fra Innovasjon Norges miljøteknologiordning, Skattefunn fra Forskningsrådet og Grofondet, men nå var det ikke mer penger å hente i nasjonale støtteordninger.

Nå får de finansiering fra EU, i konkurranse med 1600 søkere.

-Rådgivningen vi har fått fra det offentlige virkemiddelapparatet har vært avgjørende for at vi har kommet så langt, sier partner og teknisk sjef i Adigo, Øyvind Overskeid.

Trenes for å bli bedre selgere

I følge Innovasjon Norge står nordmenn, til forskjell fra europeere lenger sør, gjerne med lua i hånda når EU skal dele ut penger.

Annonse

Selv verdensledende norske bedrifter blir spake når de skal selge sine ideer og produkter til utenlandske kunder og investorer.

Innovasjon Norge har derfor i en årrekke kjørt kurs i USA for å trene norske bedrifter i å bli mer selgende. Nå tilbyr de også intervjutrening til de bedriftene som søker støtte fra EU og i den forbindelse blir bedriftene invitert til å selge seg inn for europeiske investorer i Brussel.

Adigo har deltatt på Innovasjon Norges trening i USA og i forbindelse med EU-søknaden.

-Intervjutreningen var intens og utfordret oss på mange måter, men gjorde oss i stand til å overbevise EUs dommerpanel om potensialet i Asterix, sier Overskeid.

Som å vinne bronse i fotball-VM

I tillegg til Adigo, fikk også fem andre norske bedrifter pengestøtte under sommerens tildeling. De seks bedriftene hentet tilsammen ut 86 millioner kroner.

Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth sier det er vanskelig å fatte hvor bra resultatene er.

– Det er fristende å bruke Fotball-VM som eksempel. Norge er som Kroatia og Belgia i VM - i EUs mesterskap for bedrifter var vi det tredje beste landet etter Spania og Tyskland. I siste runde var 6 av de 63 bedriftene som fikk støtte fra Norge. Norge er dessuten det landet som får flest invitasjoner til å selge inn sine prosjekter, sammenliknet med hvor mange søknader vi har sendt, sier Traaseth.

Neste artikkel

Kostbart forbud mot glyfosat