Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bønder frastjålet dyrt GPS-utstyr

Midt i innhøstingen av årets grønnsaker opplever bøndene Per Olaf Roer og Hans Gregers Kure i Rygge i Østfold tyveri av kostbart GPS-utstyr fra deres traktorer.

STOR VERDI: Flere bønder og maskinentreprenører har de siste ukene blitt frastjålet dyrt GPS-utstyr. Arkivfoto: Norsk Landbruk
STOR VERDI: Flere bønder og maskinentreprenører har de siste ukene blitt frastjålet dyrt GPS-utstyr. Arkivfoto: Norsk Landbruk

- Jeg synes egentlig det er litt dårlig gjort, sier Hans Gregers Kure. Èn ting er at utstyret koster over 150.000 i innkjøp. Verre er det at det ligger mye data på utstyret som nå er borte.

Traktoren som innbruddet skjedde i sto ute på et jorde fordi Kure hadde rigget den klar med potethøsteren til neste dag.

Samme natt gjorde tyvene innbrudd i to traktorer hos naboen, bare en kilometer unna. Disse traktorene sto parkert inne på gårdsplassen på Nordre Roer gård.

Uerstattelige data

Inne i GPS-utstyret som ble stjålet er det lagret veldig mye data som bøndene ikke har backup på.

- Den traktoren jeg hadde stående på jordet bruker jeg til all sprøytingen. GPSen hadde masse data med linjer. Under et av de store jordene mine går det et vanningsrør som vi ikke visste hvor gikk. Derfor sendte vi inn et lite spesialkjøretøy i røret og gikk over for å merket dette. Deretter kjørte jeg over med traktoren og merket posisjonen på GPSen. Nå er all denne informasjon borte, sier Kure. Han har aldri tidligere opplevd tyverier, men sier han nå er redd han vil oppleve dette igjen.

Flere tyverier

- Jeg tror ikke tyvene kan få allverden for dette utstyret siden det krever lisenser og serienummer for å oppdatere det.

Erik Håkenby Felleskjøpet bekrefter dette. Han sier de rapporterer til John Deere lisensnummerne til de GPSene som er stjålet. Han forteller at de også har mottatt melding om et tyveri fra en bonde i Fredrikstad de siste dagene, og at de for tre uker siden fikk melding om flere GPS-tyverier i Kløfta-området. Tidligere i år har det også vært tyverier av GPS-utstyr flere steder i Hedmark, Oppland og i Trøndelag. Tyveriene har vært gjort både i traktorer og gravemaskiner.

Avhengige

Annonse

Per Olaf Roer på Nordre Roer er satt i en kjedelig situasjon etter at to skjermer og èn antenne ble stjålet fra to av hans traktorer. Han er avhengig av dette GPS-utstyret i innhøstingen. Han har fortsatt en del pastinakk som står ute og skal høstes inn.

- Jeg har heldigvis fått låne en skjerm av en god nabo, sier Roer.

Per Olaf Roer
Per Olaf Roer

Tyvene som gjorde innbrudd i traktorene hans må ha kommet inn til fots via baksiden av tunet. Hadde de gått inn fra forsiden ville de bli fanget opp av kamera.

- Ta inn utstyret om natten

Svein Kubberød i Gjensidige oppfordrer bønder og maskinentreprenører til å plukke av og lagre GPS-utstyret trygt om natten, hvis det er mulig. Det kan også være et alternativ å parkere flere arbeidsmaskiner på et sted der det er overvåkning og/eller vakthold om natten.

- Har dere en mistanke til hvem som står bak tyveriene?

- Vi vet ikke, men det er lett å tenke at det er omreisende bander fra Øst Europa som står bak tyveriene. De raider område for område, beveger seg raskt, og tar med utstyret ut av landet i løpet av kort tid. Noe av tyvegodset finner vi igjen her i Norge, men en god del blir dessverre borte for godt, sier Kubberød.

I fjor høst ble to menn fra Litauen arrestert for å ha stjålet GPS-utstyr fra anleggs- og landbruksmaskiner.

Neste artikkel

Slår et slag for storbinger i sauefjøset