Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Derfor ville Bjørnhild ha rosa traktor

Viktig å vise at man kan gå sin egen vei

Tidligere har melkeprodusent Bjørnhild Vigerust (31) på Dovre hatt både rosa rundballer, rosa arbeidsbukse og rosa negler, men den foreløpige rosatoppen nådde hun da hun like før helgen fikk en splitter ny rosa traktor til gards.

UTENFOR BOKSEN

Den utradisjonelle fargevalget handler ikke først og fremst om at melke- og kjøttprodusenten er så fryktelig glad i selve rosafargen. Det handler mer om at hun ønsker å synliggjøre at det er lov å tenke utafor boksen, at alle må finne sin egen vei og at norsk landbruk har plass til bønder av alle slag.

– Jeg synes det er bra og viktig med mangfold. Jeg er opptatt av å vise fram at jeg er kvinnelig bonde og at det går helt fint. Det viktigste med en traktor for meg er at den gjør jobben jeg trenger den til å gjøre, ikke hvilken farge den har. Det viktigste med en bonde er ikke kjønn eller alder, men kompetanse og engasjement. Og så må man ha det gøy på jobben, gjerne i en knæsjrosa traktor, sier gårdbrukeren.

Bjørnhild har vært "lærling" hos sin egen far i fem år. 1.juli tar hun over drifta på gården. Foto: Privat

SAMARBEIDSVILLIG SELGER

Odelsjenta er vokst opp med John Deere, men har nå funnet seg en Massey Fergusson-fantast av en kjæreste.

Annonse

Han klarte å overtale henne til å bytte merke og gå for en MF 5613. Fargen ville hun imidlertid bestemme selv.

Hasle traktor på Åsnes var ikke vanskelige å be da hun presenterte ønsket sitt. I samarbeid med et lokalt lakkeri, kunne de tilby henne en traktor som var akkurat så rosa som hun ønsket seg.

LANG LÆRETID

Bjørnhild skal overta gården 1. juli, etter å ha jobbet som «lærling» hos sin egen far i fem år. På sikt skal også kjæresten Bjørn, som har sin egen gård i Lom, drive gården sammen med henne. Bjørnhild har også en svært ivrig lillebror, som ikke går av veien for å være avløser.

– Jeg har bodd og jobba i Bergen og Trondheim i mange år, og det var ikke noen selvfølge helt fra barndommen at jeg skulle ta over, men for seks-sju år siden begynte jeg å savne både hjemplassen, naturen, dyr og landbruk. Det er en givende jobb å være matprodusent, sier Bjørnhild.

Hun har fått mange positive tilbakemeldinger både på den rosa traktoren og på at hun har valgt bondeyrket.

– Det er et veldig ung og positivt landbruksmiljø her på Lesja og Dovre, hvor mange satser og brenner for landbruk. Jeg er blitt godt tatt imot av kollegene her i bygda, sier gårdbrukeren.

Neste artikkel

Felleskjøpet satser hardere på bruktsalg