Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Disse vant gull

To norske bedrifter har gjort det kunststykket å vinne gull for andre gang på Agroteknikk, og i alt er det sju gullvinnere.

GULL: Kristian Vinningland i Agri Produkter vinner gullmedalje for sin Agri Kontroll. Foto: Produsenten
GULL: Kristian Vinningland i Agri Produkter vinner gullmedalje for sin Agri Kontroll. Foto: Produsenten

For tre år siden vant Findmy gull for sin elektroniske sauebjelle med stressalarm, mens Agri Produkter fikk gull for sin plastoppruller for plansilo. I år har Findmy løftet sauebjellene sine med et digitalt system til et nytt nivå, som vil åpne helt nye muligheter for sauebøndene.

Serieoppfinner Kristian Vinningland i Agri Produkter har derimot utviklet et helt nytt produkt, som for eksempel lar deg betjene 16 funksjoner på traktoren og pumpa til slangespredninga, fra telefonen eller nettbrettet.

Nykommeren blant de norske er SoilMate, som har en løsning på hvordan du skal ha kontroll på at gjødselsprederen eller plogen holder innstillingene intakt mens du kjører. Lite, enkelt og smart.

Dette må til for å ta gull

For å bli vurdert til gull, skal produktet i tillegg til kravene til sølvnyhet, også oppfylle minst ett av følgende krav:

• Produktet inneholder en funksjon som ikke er sett tidligere, løser en oppgave som ikke er løst tidligere, eller løser en eksisterende oppgave på en ny måte.

• Produktet skal på en særskilt måte ha forbedringer innen bærekraft, livssyklus og/eller kompatibilitet.

• Produktet har egenskaper som gjør at det på en særskilt måte skiller seg fra andre.

Her er mer om de sju nyhetene Agroteknikk-juryen har belønnet med gull i 2021:

Fra radiobjølle til driftsstyring

FindMy tar det digitale systemet rundt radiobjellene over på et nytt nivå med, sin nye programvare FindMy TIB. Med utgangspunkt i en nettbasert løsning samles alt av posisjonsregistreringer, både ferske og historiske. Nå kan posisjonene koples mot individnummer og ikke bare mot bjelle-ID. Hvis søye 70044 gikk med sporing i 2019 og 2020, men ikke i år, kan du sjekke den arkiverte sporingsloggen, for å få et hint om hvor det kan være smart å lete.

Du kan hente ut kart som viser beitetrykk, eller i hvilke områder eller til hvilke tider det er utslag på stressalarmen. FindMy TIB kan importere data fra Animalia, og dermed kan data for tilvekst, tap eller annen interessant info fra Husdyrkontrollen koples til kartet. Hvis andre brukere og beitelag med FindMy gir deg lov til det, kan du også se deres registreringer. Det åpner for nye strategier for tilsyn, sanking og beitestyring, i og med at dyra ikke alltid har de samme tankene om grenser som folk.

En egen geofence-funksjon kan gi pushvarsel og hyppigere sendinger for individer som krysser definerte grenser. Dette benyttes allerede for å varsle togførere om tamrein langs Nordlandsbanen. Verktøyet fungerer på mobil, nettbrett eller datamaskin, og er rigget for mulige framtidige utvidelser. Dermed tar FindMy steget fra å være et sporingssystem, til å være et bredt driftsstyringsverktøy, som kobler og gjør tilgjengelig flere datakilder.

Findmy, Stand D02-11

Agri Kontroll holder oversikt

Agri Kontroll er et kontroll- og overvåkingssystem. Den ene enheten er en kontrollboks, for eksempel plassert i traktoren som driver møkkpumpa, eller det du ellers kan tenke deg av maskiner som går på sjølstyr. I den andre enden har du mobiltelefonen eller et nettbrett, for systemet kommuniserer via Internett.

Systemet lar deg betjene opp til 16 aktive knapper/funksjoner til pumpetraktor og utstyr, og du kan ha opptil fire kameraer. Det gir mulighet til å overvåke både pumpetraktor og omgivelsene rundt. Du kan følge med på turtall, dieselnivå, varme eller andre alarmer. Fjernbetjeninga lar deg åpne og stenge kraner, slå av og på tilkoblede funksjoner på traktoren, eller for den del stoppe traktoren om det behøves, nærmest uten forsinkelse.

Agri Kontroll er først og fremst laget for slangespredning, men passer også annet arbeid. Denne hjelperen tar overvåking og fjernbetjening til neste nivå, også på eldre traktorer.

Agri Produkter, Stand A1-14

Gjenvinner næring fra gjødsla

Her er gamle tanker på en helt ny måte: Lely Sphere skiller den faste og flytende gjødsla, for å gi bedre utnyttelse og reduserte klimagassutslipp. Men også den tredje fraksjonen, nemlig gjødselgassene, tas hånd om.

Systemet gjenvinner næringsstoffer fra både tørrgjødsel, urin og fra gassene som danner seg i fjøset. Den faste delen av gjødsla samles med skraproboten Lely Collector. Urinen trekker gjennom det spesielle gulvet og går i kjelleren. Gassene og fjøslufta som dannes i flytrennene og gjødselkjelleren, suges inn i en maskin på utsiden av fjøsveggen. I denne maskinen, kalt N-Capture, tas opptil 70 prosent av ammoniakken ut av lufta, og ammoniumnitratet og ammoniumsulfatet lagres i en tank.

Tørrgjødsla inneholder organisk nitrogen og fosfat, mens urinen i hovedsak inneholder kalium. Dette gjør at du kan utnytte gjødselverdien i gjødsla mer effektivt. På denne måten utvinner du mellom 10 og 20 kilo nitrogen fra hver melkeku i løpet av ett år.

Fjøssystemer, Stand A1-01

Alltid i rett posisjon

Annonse

Skal du drive presisjonslandbruk, hjelper det lite å kjøre med to centimeters nøyaktighet sideveis om redskapen går skeivt. SoilMate Leveler består av to bokser: En på traktoren og en på redskapen. Du bruker mobiltelefonen som terminal. De to boksene monteres med kraftig, dobbeltsidig teip. Så stiller du inn redskapen slik at den er i korrekt posisjon, kvitterer ut dette på mobilen og går i gang med arbeidet.

De to boksene kommuniserer med hverandre, og på mobilskjermen ser du hvis redskapens posisjon i forhold til traktoren kommer ut av stilling. Det kan være at såmaskinen endrer vinkel etter hvert som såfrøtanken tømmes, at du uforvarende dulter borti en hydraulikkspak, eller at du må løfte litt ekstra når maskinen går i transport. Nå slipper du å sjanse på at du justerer sånn omtrent tilbake til riktig posisjon.

Målet er å legge til rette for best mulig agronomi. Ei rett innstilt harv bruker mindre diesel. Såfrø på korrekt dybde i godt såbed spirer jevnere og gir bedre forutsetninger for jevn og god avlingskvalitet. Her er valg både for slept og trepunktsmontert redskap. Du kan lagre innstillingene for å lette jobben neste gang.

Systemet er særlig tiltenkt jordarbeidingsredskaper, handelsgjødselspredere og sprøyter, men kan strengt tatt benyttes på alle redskaper hvor riktig innstilling er et poeng. Hele systemet er utviklet og produsert i Norge, og leveringa starter utpå nyåret i 2022.

SoilMate, Stand F-02

Første eltraktor

Verdens første serieproduserte traktor med ren, elektrisk drift heter Farmtrac 25 G. Kompakttraktoren er utstyrt som en konvensjonell traktor, og har trepunktskobling med en løftekraft på 500 kilo, samt differensialsperre og kraftuttak med 540 og 540E o/min som alternativ.

Traktoren har firehjulstrekk, og effekten er på 15 kW. Strømmen henter den fra et 72V Li-Ion batteri, og Farmtrac har en effektiv brukstid på inntil fem timer på en lading. Transmisjonen har tre gruppegir, og eltraktoren kan utstyres med frontlaster.

Med null utslipp av klimagasser er den støysvake traktoren spesielt godt egnet til innendørsarbeid, enten det er i gartneri, industribygg eller fotballhaller.

Rent teknisk har lille Framtrac 25 G kun én nyvinning, og det er at forbrenningsmotoren er byttet ut med en elmotor og tilhørende batteripakke. Men et sted må man starte, så får heller de mer sofistikerte løsningene komme etter hvert.

Elmaas, Stand D01-05

Metan som drivstoff

For å bidra til lavere utslipp i landbruket, har New Holland utviklet den aller første serieproduserte traktoren som bruker komprimert metangass som drivstoff. Traktoren reduserer utslippene av CO2 med ti prosent, mens partikkelutslippene reduseres med hele 99 prosent.

Bortsett fra motoren er det lite som skiller metantraktoren fra en vanlig New Holland T6.180. Motoren er nyutviklet av FPT i Italia, har seks sylindre, 180 hk makseffekt og et dreiemoment på 740 Nm.

Den ordinære metantanken er plassert der dieseltanken normalt ligger, men det er også mulighet for en ekstra tank framme på fronthydraulikken.

New Holland har gjennom flere år vist konsepter med alternative drivstoff. Nå er traktoren i serieproduksjon, som et bevis på at det er mulig å bygge traktorer med andre drivstoff enn diesel.

A-K maskiner, Stand C02-19

Kamera gir deg storfevekta

For mange storfebønder er det en praktisk utfordring å veie dyr, og en fysisk vekt er kostbar. Det er en utfordring å ta 200-dagersvekt på beite og det samme med 365-dagersvekt eller veie dyret før slakting. All slik handtering er dessuten risikofylt.

Med den nyeste versjonen av Agroninja Beefie 3D kan du få dyrets vekt med å bruke en app og et 3D-kamera på mobiltelefonen. Det eneste du trenger, er å feste 3D-kameraet på baksiden av telefonen, registrere rase, fødselsdato og kjønn i appen, og ta bilde av dyret i profil. Da får du vekta på dyret opp på skjermen, med 95 prosent nøyaktighet.

Når veiejobben er ferdig, kan registreringene eksporteres til et regneark på datamaskinen. Fungerer på de fleste raser, men foreløpig bare på Android-telefoner.

Ole Sivert Bomo ENK, Stand A1-18

Neste artikkel

Rekordmange besøkende