Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Er dette Norges første lovlige gårdsmelk-utsalg?

Bygger gårdsmelk-utsalg ved fjøset. Er de først i Norge?

Karoline Sundet Storflor og Odd Magne Storflor setter i gang med lovlig direktesalg av melk fra gården i Nord-Trøndelag. – Hvis det finnes andre her i landet, så vil vi gjerne komme i kontakt med dem, slik at vi kan lære mer av dem, sier Karoline.

Reisverket er på vei opp, på Kilnes Gård i Hegra i Nord-Trøndelag. På gården til Karoline Sundet Storflor og ektemannen Odd Magne Storflor bygges det som trolig er Norges første gårdsmelk-utsalg.

– Vi har snakket både med Innovasjon Norge og Mattilsynet. Ingen har hørt om andre som driver med melkesalg på denne måten i Norge, sier Odd Magne Storflor til Norsk Landbruk.

Ideen til meieriet er det kona Karoline som står bak. Det er også hun som blir meieribestyrer når dørene åpner i januar.

– Vi får jevnlige forespørsler om å selge melk fra tanken, men har sagt nei til veldig mange, fordi det ikke er lov med annet enn tilfeldig salg, forteller Karoline.

Da det dukket opp et bilde på facebook av en melkeautomat i Sverige, måtte hun undersøke nærmere og tok kontakt med de svenske bøndene.

– Folk selger foredlet kjøtt, oster og grønnsaker direkte fra gården, så hvorfor ikke selge melk direkte til kunder? sier Karoline.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Vi kjøper trolig samme type automat som de svenske bøndene hadde, slik at vi har noen å spørre i oppstarten,sier Karoline Sundet Kilnes. Foto:privat

Skal selge 50 liter dagen

Til prosjektet har Storflor-paret fått 650.000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge. De har også god dialog med Mattilsynet, som allerede har vært på besøk for å se på planene.

– Produsentrådgiveren vår hos Tine har også vært veldig positiv, men det gjenstår fortsatt noen spørsmål. For eksempel om melkesalget går innunder kvota, eller om det går utenfor, sier Odd Magne som i dag leverer i overkant av 300.000 liter i året til Tine.

Det første året har melkebøndene på Kilnes Gård budsjettert forsiktig med et direktesalg på 50 liter om dagen, som utgjør i underkant av 20.000 liter i løpet av året.

– Klarer vi å ta ut en merpris på melka, er det bra, sier Odd Magne.

– Vi får jevnlige forespørsler om å selge melk fra tanken, men har sagt nei til veldig mange, fordi det ikke er lov med annet enn tilfeldig salg.

Karoline Sundet Storflor, snart meieribestyrer.

Les mer: De har kjøpt Norges første Merlin-melkerobot

Vindu inn til fjøset

Plasseringa av det 50 kvadrat store tilbygget er nøye planlagt.

– Vi vil at folk skal komme hit, slik at de får et innblikk i hvordan det er å drive gård, forteller Odd Magne.

Annonse

Derfor er det uaktuelt å sette automaten et annet sted enn hjemme på gården. Det vil også gi en ekstra arbeidsplass for familien.

Fra salgsrommet i meieriet kan kundene se rett inn på baksida av melkeroboten. I tillegg skal bøndene sette opp kameraer som viser mer av melkeprosessen og roboten.

Les mer: Kristian og Heidi har DeLaaval-robot nummer 1000

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tilbygget blir 50 kvadrat stort og med vindu inn mot melkeroboten. Foto: privat

Lovlig melkesalg fra gården

Melka skal selges via en automat der kunden selv velger mengde, betaler med kort og tapper over på glassflaske. Men først skal melka pasteuriseres.

– Melka du kjøper herfra har vært innom et lite oppkok. Den skal varmes opp til 72 grader. Der skal vi holde den i 15 sekunder, før vi kjøler den ned raskest mulig. Dette er for å ta den eventuelle bakterieveksten, slik at vi er trygge på at melka er sikker, forklarer Odd Magne.

– Melka skal beholde både smak og karrakter, legger han til.

– Vi skal klare å dokumentere at melka er frisk og god frem til tappestadiet. Men hvis beholderen til kunden ikke er ren, vil holdbarheten gå ned, sier Karoline.

Det blir ingen salg av upasteurisert melk fra mini-meieriet på Kilnes. Heller ikke forskjellige sorter som skummet melk eller lettmelk.

– Fettinnholdet varierer mellom 4,2 og 4,7 prosent, alt ettersom. Så dette blir helmelk pluss. Det blir full pakke, sier Odd Magne.

Melkegründerne på Kilnes ønsker at folk skal komme på gården og oppleve landbruk på nært hold. Dette bildet er fra 2015 da de arrangerte Åpen Gård. Foto: Liv Jorunn D. Sagmo

Neste artikkel

Tine ønskjer meir feitt i mjølka