Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Grunn bearbeiding med bølgeskål

Väderstad lanserer et nytt skålalternativ

Bølgeskål: Det nye skålalternativet til skålharva Carrier skal ifølge Väderstad være beregnet til å lage falsk såbed i både raps og åkerstubb.

Den nye skåla har fått navnet Cross Cutter Disc og er i følge produsenten godt egnet for arbeid i rapsstubb og fangvekster, samtidig som den gir fordeler i kornstubben og i pløyd åker. Den nye skåla arbeider jorda intensivt med et lavt trekkraftbehov, ved grunn arbeidsdybde og med en hastighet opp mot 20 kilometer i timen.

Gode resultater etter raps

Når man har treska raps , mener Väderstad det er viktig å få spillfrøene til å vokse raskt. Spesielt ved høstraps er dette viktig, fordi spillfrøene kan oppformere klumprotsmitte i jorda. Ved å kjøre over og lage et falskt såbed, kan man seinere blande vekstrestene inn sammen i jorda med en overfart nummer to.

– På grunn av sin bølgete form, gir det nye skålalternativet en total gjennomskjæring og intensiv miksing av jorda ved grunn arbeidsdybde. Dette gjør at et effektivt, falskt såbed kan oppnås over hele skiftet, etter som hver skål er opphengt i en fjærende opphengsarm, sier konseptutvikler Magnus Samuelsson hos Väderstad.

Bølgeskål: Det nye skålalternativet til skålharva Carrier skal ifølge Väderstad være beregnet til å lage falsk såbed i både raps og åkerstubb. (Foto: Väderstad)

Grunn bearbeiding

Annonse

Det nye skjæret kan også bidra til at bonden oppnår fordeler ved mekanisk vekstavslutning av fangvekster, og har ifølge produsenten vist gode resultater mot grasugras i åkerstubben.

– Gjennom å jordarbeide intensivt på to til tre centimeters dybde, unngår det nye skålalternativet å blande inn restene av fangvekstene dypt. På grunn av dette avsluttes veksten i fangveksten. Den intensive bearbeidinga hjelper også til med å bekjempe grasugras, som åkerreverumpe, forteller Samuelsson.

CrossCutter Disc har en diameter på 450 millimeter og produseres av svensk V-55-stål.

Neste artikkel

Presisjonstildeling av mineraler