Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Han forsøker å stenge ute kjeltringer med bom

NESODDEN: Etter et stort innbrudd satte Petter Gjetanger opp en bom for å stoppe uvedkommende som ville kjøre inn gårdsveien hans.

Småbruket til Gjetanger ligger midt inne i Nesoddmarka. Gårdsveien er 1,4 kilometer lang. Bommen er satt opp ytterst på gårdsveien, like ved hovedveien. Den kan åpnes ved å trykke et nummer på mobiltelefonen. Petter har gitt venner og familie tilgang til systemet, slik at de lett kan åpne bommen når denne står nede.

Brutalt innbrudd

For seks år siden opplevde Petter Gjetanger det som må være manges mareritt. En helg han og familien var på hytta ved Lyseren, fikk han beskjed om at det hadde vært innbrudd i bilen hans. Ei rute var knust, og et stort nøkkelknippe var borte, sammen med NAFs veibok.

– Tjuvene trodde nok at nøklene var til husene hjemme på gården, så jeg kastet meg i bilen og kjørte hjem, forteller Gjetanger.

Hjemme på gården var det totalt kaos.

– Tjuvene hadde åpenbart fylt trillebårene våre med ting og tang, og tippet dette opp i varehengeren min som sto parkert på tunet. De hadde også forsøkt å starte lastebilen og traktoren vår, og de hadde brukt gravemaskinen min til å grave opp døra på låven. De hadde også brutt seg inn i kjelleren på huset og i uthusene våre, forteller Gjetanger.

Den natta ble det stjålet verdier for mellom 300 000 og 400 000 kroner.

Overvåkning vurdert

Gjetanger er ikke mye imponert over den hjelpen han fikk fra politiet.

– Da politiet var her, kjørte en personbil med østeuropeiske skilt inn på tunet. Jeg spurte politifolkene om de ikke skulle sjekke bilen, men det var de ikke interessert i. Da jeg gikk bort til bilen, og spurte mennene som satt i den hva de skulle, sa de at de lette etter en adresse. Men de hadde ingen adresse å vise meg, da jeg spurte hvilken adresse de skulle til.

Har du vurdert å sette opp videoovervåking på tunet?

– Ja, men hva hjelper det? Selv om du serverer kjeltringene på et sølvfat til politiet, gjør de likevel ikke noe, sier Gjetanger.

Kjøpte bom fra utlandet

Annonse

Siden Naverud, småbruket til familien, ligger langt inne i skogen og det ikke er andre naboer som benytter eller har sikt til gårdsveien deres, bestemte Petter Gjetanger seg for å sette opp en bom ved innkjøringa. Valget falt på en FAAC-bom.

– I Norge skulle forhandleren ha 50 000 kroner for bommen, men da jeg googlet, fant jeg at en polsk forhandler solgte den samme bommen for 10 500 kroner.

Dermed bestilte Gjetanger og seks andre eiere av landbrukseiendommer på Nesodden, FAAC-bommer fra Polen.

– Bommen fungerer som en god, visuell sperre, men er ikke noe hinder mot innbrudd. Det er veldig lett å bryte opp denne og andre bommer i normal prisklasse. Når armen er fem meter lang og tykkelsen bare er mellom 10 og 20 centimeter er det forholdsvis lett å knekke bommen, sier Gjetanger.

Han har selv opplevd at uvedkommende flere ganger har brutt opp bommen, og dermed ødelagt den.

Har bestilt pullert

For å sikre seg enda bedre, har Gjetanger nå bestilt en pullert, det vil si en mekanisk stang som går 50–70 centimeter opp fra bakken når bommen lukkes, og som er mellom 20 og 30 centimeter i diameter. Tilsvarende pullerter står rundt regjeringskvartalet og Stortinget.

– Uvedkommende vil ikke klare å kjøre en bil forbi pullerten, sier Gjetanger.

Pullerten har han bestilt fra utlandet, og prisen var cirka 50 000 kroner.

– Pullerten kan også gå opp når en alarm utløses, slik at tyvene sperres inn, sier Gjetanger.

Blålys

Gårdsveien inn til Naverud snor seg mellom skogkledde koller og små juv. Nede i et av disse har Petter montert et tidsstyrt blålys med LED-pære. Dette slår seg på i nitida om kvelden og slås av i sjutida om morgenen.

– Vi har flere ganger sett bilspor som viser at biler som har kjørt innover nattestid, har rygget ut og snudd, sier Gjetanger.

Denne atikkelen vil stå på trykk i neste nummer av Norsk Landbruk sammen med fem andre artikler om hvordan du kan sikre deg mot tyveri på eiendommen. Bladet kommer til våre abonnenter 28. januar.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

John Deere tilbyr kodet nøkkel