Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Her er sølvvinnerne på Agroteknikk

17 nyheter har vunnet sølv på Agroteknikk 2021.

Blant årets nyheter juryen fant verdig en sølvmedalje, finner vi alt fra en mer miljøvennlig rundballefilm, dyrehenger og nøkkelfri traktor, til ny og nyttig programvare, kurs og kjettingretur.

Dette er kravet for å vinne sølv

For å bli vurdert til sølv, skal produktet utover å oppfylle kravene til offisiell Agroteknikk-nyhet, også inneholde forbedringer som i tillegg oppfyller minimum ett av følgende kriterier:

• Vesentlig økt effektivitet

• Redusert miljøbelastning

• Gjennom konstruksjon/framstilling/bruk ha forbedret bærekraft og/eller forlenget livssyklus

• Bedre agronomi

• Bedre økonomi

• Bedre bruksegenskaper

• Forbedring av arbeidssituasjon for bonden

• Forbedring av dyrevelferd

• Forbedring av helse, miljø og sikkerhet

• Forbedret handtering av data/forenklet dataflyt

• Forbedret samvirke med andre elementer, fysisk eller digitalt, medregnet forbedret kompatibilitet

Skånsom dyretransport

Metsjö sine nye dyrevogner, kalt MetaMove, kommer uten hjulbrønner. Dette har de løst ved at de har hydraulisk justering av hjulene både i høyden og bredden. Ved kjøring står hjulene under hengeren. Når hengeren skal senkes, skytes hjulene ut på siden, for så å kunne senke planet. Alt betjenes med traktorens hydraulikk. Når hjulbrønnene er borte, er det mindre fare for at dyrene skader seg under transporten. Å kunne senke hengeren nær bakkenivå, gjør også gangen inn og ut av hengeren langt mindre begivenhetsrik. Vi mener dette er med på å forbedre dyrevelferden.

Felleskjøpet Agri, stand B01-14

Mobil gårdskran

Bjørnars Auto AS har tatt inn ei gårdskran fra Stepa. Denne krana har et understell som minner om en hjulgraver, og skal komme seg fram på de fleste plasser. Denne kombinerer egenskapene til en minilaster, en teleskoplaster og ei lastebilkran. Den skal kunne stable rundballer tre ganger høyere enn en traktor og ta ut av en tårnsilo ned til ti meters dybde. Med teleskop både på bom og stikke har den en rekkevidde på 13,5 meter rett opp og 12 meter horisontalt. På 10 meters arm løfter den 600 kilo. Kombinasjonen av allsidighet og smidighet gjør Stepas sjølgående gårdskran interessant.

Bjørnars Auto AS, stand A1-33

Både styrer og gir råd

Lely Horizon er et nytt driftsstyringssystem for melkeprodusenter. Det viser deg ikke bare data fra melkeroboten, men setter også opp prognoser og foreslår hva du kan gjøre for å optimalisere drifta. Den kan hjelpe deg med å klassifisere forskjellige melkeprofiler på bimodalitet. Algoritmene i systemet er basert på erfaringer fra tusenvis av melkeprodusenter og har dermed gjort at systemet har blitt smartere. Den samarbeider også med data fra andre leverandører. Alt dette er samlet i én app. Vi mener Horizon skiller seg ut ved at den gir konkrete forslag til hva du bør gjøre av behandling eller utrangering.

Fjøssystemer, stand A1-01

Dokumenterer strøinga

Tokvam har nå en løsning for dokumentasjon på sine SV5000- og SV8000-strøvogner. Dokumentering av strøing er et krav fra mange vegeiere og derfor etterspurt av mange entreprenører. Strødataene kobles opp mot det eksisterende GPS-systemet som brukes, og dokumenterer hvor det er strødd og hvor stor mengde det er strødd. Dette er en god og nærmest nødvendig løsning for å oppfylle dokumentasjonskravene i dag. Samtidig forenkler det arbeidsdagen til entreprenørene, og kapasiteten til brøytetraktorene kan utnyttes også til strøing.

Tokvam, stand B01-14

Kursportal for landbruket

Agrilogg har kommet med Agrikurs, en kursportal for landbruket. Portalen består av heldigitaliserte kurs med kommunikasjonsflyt, som sikrer at deltakerne har alt på en plass. Både kurs, kompetanse og kursbevis blir samlet i portalen. Kursholderen har en egen inngang, og systemet er satt opp med en betalingsløsning, slik at kursholderen har full kontroll. Her kan du får kurs i hva som helst, når som helst, og den ofte mest etterspurte kunnskapen, nemlig «hvor er kursbeviset», får et enkelt svar.

Agrilogg, stand D03-14

Redskap for vekstavslutning

AgXtend Zasso X-Power er ment for vekstavslutning. Dette blir nå testet ut for å se om det kan erstatte Reglone i potet og bruken av glyfosat i parker og grøntanlegg, mellom beleggingsstein eller i grusganger. Redskapet er med i forskningsprosjektet SUSWECO, et samarbeid mellom med NIBIO og NLR. Maskinen består av en kraftig strømgenerator og et arbeidsorgan hvor det henger ned elektriske ledere. Når disse kommer i kontakt med planta, og strømmen ledes gjennom plantevevet, dør planta. Vi mener en kjemikaliefri metode for å bekjempe uønska plantevekst, er verdt å framsnakke.

A-K maskiner, stand C02-19

Fra skrap til stål for nye kjettinger

Bortlagte og oppbrukte kjettinger er materialressurser på avveie. Lilleseth Kjetting tar grep med den nye returordninga si: Du tar med de gamle kjettingene til forhandleren når du skal kjøpe nye, legger disse i en container og får rabattkode på nye kjettinger. I første omgang vil løsninga være manuell, men Lilleseth har i to år samarbeidet med Telenor, Innovasjon Norge, Klosser Innovasjon og NMBU for å utvikle en nasjonal modell, med automatiserte metallretur-containere. Den manuelle containeren og kjettingpanten er første trinn i en bærekraftstrategi for smidig å resirkulere langt mer av det Lilleseth omtaler som varige materialer.

Lilleseth Kjetting, stand D03-25

Automatikk for eldre redskaper

iQblue Connect fra Lemken er en ettermonterbar modul, som kan gjøre eksisterende, mekaniske redskaper mer automatiserte hvis du har en traktor med ISOBUS-systemet Tractor Implement Management (TIM). Systemet kan eksempelvis brukes til å rette opp pløyinga etter definerte kjørelinjer eller justere harvedybden, for eksempel om du vil variere automatisk etter jordkart eller biomassekart. Systemet gir instruks til traktorens hydraulikkventiler for å betjene redskapene automatisk. iQblue har integrert GPS-mottaker og agrirouter-grensesnitt.

Norwegian Agro Machinery, stand D01-25

Annonse

Lager tildelingskart av hva som helst ...

... nesten. Har du posisjonsbestemte variasjonskart, kan du laste det opp i det splitter nye verktøyet CropMap fra Dataväxt. Her kan du legge inn jordprøver, avlingskart, biomassekart og nær sagt hva som helst ellers, bare det er posisjonsbestemt. Du kan stille opp flere kart side om side, og ut fra dette vurdere hva som har mest å bety for variasjon i avling eller kvalitet. Ved at du kan sammenligne på den måten, er det lettere å finne hvilke faktorer som du bør prioritere å sette inn tiltak for. Neste trinn er at du kan lage tildelingsfil for ønsket faktor. Det nettbaserte verktøyet er merkenøytralt, så du kan hente data fra mange forskjellige kilder og eksportere i formater som opptil flere kan handtere.

Dataväxt AB, stand E03-02

Smart syretilsetting

SmartFlow fra Serigstad er et ensileringssystem som justerer tildelinga automatisk. Du bestemmer hvor mye som skal tilsettes per lass eller per ball, så doseres ensileringsmiddelet deretter. Installasjonen er enkel og kan flyttes mellom høsteutstyr. En elektrisk stengeventil forhindrer etterdrypp, samt rask tilsetting ved oppstart, mens flowmeter leser av og sørger for automatisk start og stopp av ensileringssystemet, også på vendeteigen. Data blir logget på kunde og kan brukes i faktureringa.

Serigstad Agri, stand A1-30

Nøkkelfri traktor er venn med alle

På Optum-serien har Case IH en nøkkelfri løsning med startsperre, som vi kjenner fra bilverdenen. Nøkkelen kan ligge i lomma, og traktoren startes med en knapp. Har du flere sjåfører, kan de få hver sin nøkkel, og via MyCaseIH kan administratoren styre både når og hvor den enkelte sjåfør har tilgang på traktoren. Om uvedkommende henter med seg traktoren, kan traktoren deaktiveres. I flåtestyringa på MyCaseIH kan du også administrere andre traktormerker, så lenge de er koblet opp på AFS Connect. Case IH sine traktorserier har Connect ned til Vestrum-serien.

A-K maskiner, stand C02-19

Lav rente på klimainvesteringer

Landkreditt gir sin laveste rente til bønder som investerer i tiltak for å kutte klimagassutslipp, og du kan investere uten egenkapital. Lånebeløp på 100 000 til 500 000 kroner kan gis etter vilkårene for grønt landbrukslån, og ut 2021 er nominell rente 1,55 prosent. Noen av de mulige tiltakene som ramses opp, er solceller, jordvarme til fjøs, tak over gjødselkum, gjødsellager for tørrmøkk, nedfellingsutstyr til gjødselvogner og slangespreder. Et vilkår for lånet er å gjennomføre NLRs e-læringskurs om utslipp i landbruket.

Landkreditt Bank, stand C01-05

Resirkulert strekkfilm

Strekkfilmen Duo Plast Earth Agro inneholder en vesentlig andel resirkulert plast, som reduserer klimaavtrykket. Håndtering av strekkfilmen er enklere fordi strekkfilmen ikke bruker kjemisk lim, men har et integrert lag med selvklebende polyetylen, som integreres på strekkfilmen i ekstruderingsprosessen. Dette gjør at plasten klistrer seg sammen likevel, og uten at forstrekkruller, filmkutter og hender blir klebrige. Fraværet av lim gjør også at det blir mindre støy når ballen pakkes i plast.

Traktor & Landbruk og NT Maskin, stand C01-03

Miljøvennlige gjerdestolper

På en miljøvennlig måte impregneres gjerdestolper med harpiks under høyt trykk. Ved å bruke pyrolyseteknikk utvinnes harpiks fra trerester, og harpiksen impregneres i treet under høyt trykk. Med bruk av denne teknikken har FaunaWood framstilt en gjerdestolpe som er ekstremt motstandsdyktig mot sopp og råte. Impregneringa er ikke giftig, og gammelt FaunaWood-tre kan brukes til å framstille ny bioharpiks. Poda Gjerder gir 25 års garanti på FaunaWood.

Poda Gjerder, stand A1-20

Avslører lekkasje fra drikkekar

Har du utvendige drikkekar som lekker? Kanskje til og med drikkekar som er koblet til en vannmåler med kommunalt vann? Det kan bli dyrt. Med Aqua Kontroll får du et kontrollsystem som markerer feil på drikkekar. Boksen som er utviklet av Agri Produkter, har et datakort som varsler med SMS dersom en ventil blir stående for lenge åpen, eller er stengt mistenkelig lenge. Boksen leveres for batteridrift med 12 V eller 220 V.

Agri Produkter, stand A1-14

Trepunktsmontert lift

Liften fra Thomas Hoogwerkers er montert i trepunkten bak og driftes via kraftoverføringsaksling. Du er dermed fritatt fra skjøteledninger og trenger kun 12 V-strøm fra traktoren for betjening. Den har en rekkevidde på 15 meter oppover og 11 meter horisontalt. Liften krever kun at traktoren veier over 4 000 kilo for å være stabil nok, og tilkoblinga skal være unnagjort på fem minutter. Kurven har en vektbegrensning på 240 kilo. Liften gjør vedlikehold på gården langt enklere, takket være kombinasjonen av liftens funksjoner og traktorens terrengegenskaper. Dessuten er det tryggere med lift enn med stiger, eller den tvilsomme, men akk så vanlige løsninga med hevet frontlasterskuffe som arbeidsplattform.

Bjørnars Auto, stand A1-33

Smart korntørkeprogram

NMC er en programvare fra Tornum, hvor sensorer overvåker både kornet i siloen og forholdene ute. Programmet utnytter klimaet ute til mer effektiv tørking og kjøling, så du bruker mindre energi. Alt som skjer, logges. For ytterligere optimalisering av tørkeprosessen er programmet interaktivt og adaptivt, slik at det henter data og erfaringer fra andre anlegg med lavt energiforbruk, samt egen historikk, og endrer oppsettet på jakt etter enda mer effektiv tørking. Rett og slett et digitalt samvirke mellom ulike tørker med samme programvare.

Felleskjøpet Agri, stand B01-14

Neste artikkel

It's just a mess