Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Her står de ulike traktormerkene sterkest

Knalltall for Fendt i Østfold og Sør-Trøndelag.

Kamp: Den ene er størst, den andre vokser mest. Men i hvilke fylker gjør de det aller best?
Kamp: Den ene er størst, den andre vokser mest. Men i hvilke fylker gjør de det aller best?

Etter at tre fjerdedeler av året har gått har det blitt registrert 2185 nye traktorer i Norge. Hver fjerde traktor er en John Deere, men det mest oppsiktsvekkende er at Fendt nå utfordrer New Holland om å være blant de fire mest solgte traktormerkene i Norge.

FLEST REGISTRERINGER I AKERSHUS

Men i hvilket fylke selges det flest traktorer? Og i hvilke fylker står de ulike traktormerkene sterkest?

Les Traktor: Valtra leder an i september

Tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken viser at Akershus, der de fleste importørene har hovedkontoret sitt, også er det fylket som til nå i år har registrert flest nye traktorer. 12 ulike traktormerker deler på 238 traktorer, som er 10,9 prosent av alle nye traktorer som har fått skilt.

Les Traktor: Gjennomsnittstraktoren har passert 130 hk

Ikke uventet har det blitt registrert nest flest traktorer i Rogaland, med 198, mens Oppland og Nord-Trøndelag følger etter med 179 hver. Deretter følger Sør-Trøndelag med 175 traktorer.

Les Traktor: Bruktimporten ytterligere redusert

De minste landbruksfylkene er naturlig nok blant de fylkene der folk er minst ivrige til å handle traktor. Statens Vegvesen i Finnmark har til nå i år gitt ut skilt til 18 traktorer, mens Aust-Agder og Oslo er registrert med 41 og 50 traktorer.

JOHN DEERE

Om vi ser på hvor de ulike traktormerkene står sterkest og svakest noterer vi oss at nordtrøndere har vært de mest samvirketro traktorkjøperne i år. Felleskjøpene i Nord-Trøndelag kan nemlig skilte med en markedsandel for John Deere på 32,4 prosent. Men når noen trekker snittet opp, må naturlig nok andre trekke snittet ned. For Felleskjøpet sin del er det Vestfold, Telemark og Troms som er de svakeste fylkene, med henholdsvis 15,9, 16,7 og 16,9 prosent markedsandel.

MASSEY FERGUSON

Målt i markedsandel har Massey Ferguson sitt sterkeste fylke i Finnmark, med en tredjedel av registreringene, men med 6 traktorer er de likevel blant de minste i antall. Eiksentrene i Rogaland har fått skilt på flest røde med 40 (20,2%), mens Hordaland og Akershus har 36 hver (henholsvis 28,6% og 15,1% markedsandel). Oslo, Vest-Agder og Troms er de svakeste fylkene for Massey Ferguson med 2,0%, 12,1% og 14,3%)

VALTRA

For Valtra, som ligger på tredjeplass på registreringsstatistikken, er det Vest-Agder som det suverent sterkeste fylket, med en markedsandel på 31,8 prosent, mens Valtra i Møre og Romsdal og Rogaland bare har markedsandel på 2,5 og 3,5 prosent.

NEW HOLLAND

I Rogaland er New Holland det nest største traktormerket, med 41 traktorer så langt i år. Det gir Rogaland posisjonen som det beste fylket for A-K maskiner, med en markedsandel på 20,7 prosent. I den andre enden av skalaen ligger Østfold og Hedmark med en markedsandel på henholdsvis 5,4 og 5,7 prosent.

FENDT

Annonse

Den kanskje mest oppsiktsvekkende utviklingen i traktormarkedet finner vi hos Fendt. Med 248 registreringer ligger de bare 5 traktorer bak New Holland. Markedsandelen så langt i år er på rekordhøye 11,4 prosent. I Sør-Trøndelag har Eiksentrene fått skilt på hele 30 traktorer og oppnådd en markedsandel på 17,1 prosent. Målt i markedsandel er det imidlertid Østfold, Troms og Buskerud som kniver om teten med 19,6%, 19,5% og 19,4%. Av de større traktorfylkene har Fendt mest å gå på i Telemark, Sogn og Fjordane og Nord-Trøndelag, der markedsandelen ligger på henholdsvis 1,4, 4,8 og 5,0 prosent.

CASE IH

Tidligere har vi gjerne snakket om de fire dominerende traktormerkene på det norske markedet. Nå er fire blitt til fem, og bak de er det et ganske langt sprang ned til nummer seks, som er Case IH. I løpet av årets ni første måneder har A-K maskiner fått registrert 103 nye traktorer, noe som gir en markedsandel på 4,7 prosent. Målt i antall traktorer er det Akershus, med 23 traktorer, som trolig skaper størst omsetning for Case IH. I markedsandel er det imidlertid Oslo, med 12,0 prosent, og Rogaland som er størst. I vestlandsfylket ga 17 registrerte traktorer Case IH en markedsandel på 8,4 prosent.

DEUTZ-FAHR

HC Petersen går også gjennom store endringer for tiden, etter å ha mistet forhandlere på Jæren og i Trøndelag. Deutz-Fahr sine sterkeste fylker er nå Troms og Telemark, med henholdsvis 11,7 og 11,1 prosent markedsandel.

CLAAS

Etter at Lantmännen Maskin meldte fra om at de trekker seg ut av Norge er det Claas som har levd i størst uvisse dette året. Det har naturligvis ikke gjort godt for traktorsalget til Claas. 65 registrerte traktorer gir tyskerne 3,5 prosent markedsandel. Med 11 traktorer og 6,1 prosent markedsandel har Nord-Trøndelag vært det beste fylket for Claas.

KUBOTA

Kubota er et traktormerke på veg opp og fram, også i Norge. Ved utgangen av september manglet de to traktorer på å tangere fjorårets totale salg på 42 traktorer. 10 traktorer og en markedsandel på 20 prosent i Oslo tyder kanskje på en større enkeltkontrakt. Bak der kan Nord-Trøndelag skilte med 6 traktorer og en markedsandel på 3,4 prosent.

McCORMICK

Etter at Lena Maskin meldte overgang til Claas og Norwegian Agro Machines er trolig det siste året vi omtaler McCormick på topp ti-lista over de mest solgte traktorene i Norge. I alt 21 av 33 McCormick-traktorer har blitt registrert i Lena Maskin sine distrikt, mens 12 traktorer hører til i distriktene til Aase Landbruk. 15 av McCormick sine registreringer er gjort i Oppland, noe som resulterte i en markedsandel på 8,4 prosent.

ZETOR

Sist ut i vår oppsummering for denne gang er klassikeren Zetor, som sliter med å nå gamle høyder. 24 nye traktorer har tsjekkerne fått skilt på til nå i år. Møre og Romsdal, Telemark og Nordland står for nesten to tredjedeler av alle registreringene til Zetor, og målt i markedsandel er det forhandleren i Telemark, som kan glede seg over den høyeste markedsandelen, med 6,9 prosent.

Se forøvrig den ferske septemberstatistikken på traktor.no.

Neste artikkel

Storservice for problemfri innhøsting