Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Igland med sideforskyving på V-fres

Klar etter vellykket testkjøring sist vinter.

I stedet for kantvinge kan Igland sideforskyve snøfresen med 40 centimeter. Etter en vellykket testkjøring sist vinter er den i år klar for markedet.

Det var noen svært spente konstruktører som kjørte i gang V-fresen Igland SideFlex SBV 2585 under snødemoen på Torpa i februar. De fikk klø seg litt i hodet på grunn av vibrasjoner i tuten som ga litt ulyd, men fornøyde smil lå likevel på lur. Det var også tilbakemeldingen de fikk fra Stig Løkken i Sør-Fron, som testkjørte V-fresen på en JCB 4220 i halvannen måned.

LIKTE SIDEFORSKYVINGA

Løkken rydder snø på en lang strekning på tusen meters høyde og likte særlig godt sideforskyvinga.

– De vanlige V-fresfunksjonalitetene skilte seg ikke fra andre V-freser, men akkurat det med sideforskyvinga synes jeg var genialt. Mellom veistikkene skjøv jeg fresen ut 20 centimeter og likte sideforskyvinga bedre enn freser med hydraulisk vinge, sier Løkken.

Den erfarne snøbrøyteren trekker også fram at vekta gjorde at V-fresen hopper mindre i høy fart, noe som er nyttig for han som må kjøre fort i tøffe forhold på høyfjellet. Det skal da sies at testmodellen var en del tyngre enn endelige modellen. Det at viftehuset er hevet fem centimeter sammenlignet med hans egen V-fres, mener han gir en bedre vinkel for kraftoverføringsakselen.

– Jeg merket forskjell på at Igland sin snøfres var 300 kilo tyngre enn min. Skrapeevna var veldig bra.

GA TILBAKEMELDINGER

Annonse

I tillegg til vibrasjonene, og noen andre problemer med tuten, ga han Igland tilbakemeldinger om at hjulopphenget var for dårlig. Den tilbakemeldinga lovet konstruktørene å etterkomme.

– Dersom forbedringene er gjort, vurderer jeg å kjøpe V-fresen, men jeg har ikke hatt tid til å gjøre noe med hittil i høst. Jeg har kjøpt frontfresen Igland SB 2690, som jeg også testkjørte sist sesong, og den var jeg veldig imponert over, forteller Stig Løkken.

TRE MODELLER

Den største av de tre V-fresermodellene til Igland kan sideforskyves hele 40 centimeter.

Delen med trepunktsfestet mot traktoren er forbundet med resten av fresen på ei firkantbjelke, hvor hele V-fresen kan skyves både til høyre og venstre fra nøytralposisjonen. De to minste modellene, SBV 2270 og SBV 2380, kan vandre opptil 30 centimeter til hver side, mens SBV 2585 kan vandre 10 centimeter ekstra.

Standardversjonen av den minste fresen leveres med mekanisk sideforskyving, mens hydraulisk sideforskyving er ekstrautstyr. På de større V-snøfreserne er hydraulisk sideforskyving standard.

Effektbehovet spenner fra 60 til 200 hestekrefter, og i modellnavnet kan du lese både arbeidsbredde og viftediameter. Det vil si at SBV 2270 har en arbeidsbredde på 2,2 meter, mens viftediameteren er 70 centimeter. De tre modellene krever 60 til 80, 80 til 110 og 120 til 200 hestekrefter, og modellene veier henholdsvis 545, 795 og 1 150 kilo.

Du får flere nyheter på snøfreserfronten i Norsk Landbruk nummer 16! Ikke abonnent? Abonnement bestiller du her.

Neste artikkel

Samler data fra strøvogner