Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ingen grenser for virtuelle gjerder

Nofence vil erobre Storbritannia, Spania og USA med sitt virtuelle gjerdesystem.

UTLANDSSATSING: Knut Bentzen (t.v) og Oscar Hovde Berntsen har hatt stor suksess med Nofence i Norge, og nå står utlandet for tur. Foto: Anne Berntsen
UTLANDSSATSING: Knut Bentzen (t.v) og Oscar Hovde Berntsen har hatt stor suksess med Nofence i Norge, og nå står utlandet for tur. Foto: Anne Berntsen

– Vår ambisjon er å bli den ledende globale aktøren på virtuelle gjerder, sier administrerende direktør i Nofence, Knut Bentzen.

Nofence har fått et ordentlig gjennombrudd for sitt virtuelle gjerdesystem i Norge og mottar nå forespørsler fra hele verden. Det forteller selskapet i en pressemelding.

Derfor har Nofence nå gjennomført en emisjon på nær 130 millioner kroner for å finansiere en internasjonal satsing. I første omgang gjennom en mårettet satsing i USA, Storbritannia og Spania.

– Det vi er mest stolt over er at vi har klart å få inn flere eiere som virkelig kan hjelpe oss fremover, og som deler vår visjon og våre verdier. Samtidig har vi veldig god støtte fra eksisterende investorer som også har deltatt i emisjonen med friske penger, sier administrerende direktør Knut Bentzen.

DIREKTØR: Knut Bentzen er administrerende direktør i Nofence.
DIREKTØR: Knut Bentzen er administrerende direktør i Nofence.

IFØLGE NOFENCE FÅR DE SÆRLIG oppmerksomhet fra bønder, landeiere og myndigheter som satser på bærekraftig eller regenerativt landbruk.

Etter tre år med komersiell satsing i Norge, og noen internasjonale piloter, har Nofence aggregert en database med mer enn 250 millioner timer med dyr på beite. Den viser at dyrene etter en kort innlæringsperiode lærer seg systemet, samtidig som databasen representerer en viktig kilde til videre utvikling av nye tjenester og funksjonalitet.

Den virtuelle gjerde løsningen fungerer på mange måter som ryggesensoren til en bil, der dyrene varsles gjennom lydsignaler om at de nærmer seg den virtuelle grensa. Gevinsten for bonden er at man ikke trenger å sette opp fysiske gjerder. Det gjør det lettere å utnytte beiteressurser, og med planlagt flytting av dyr gjennom dynamisk beiting er det med å bedre biodiversiteten i jordsmonnet.

Annonse

FRA OSCAR HOVDE BERNTSEN STARTET Nofence i Batnfjordsøra har selskap vokst til mer enn 50 ansatte. Med den nye satsingen i utlandet planlegges det for at antall ansatte dobles.

NOFENCE: I 2009 fikk Oscar Hovde Berntsen patent på sitt virtuelle gjerdesystem, og nå er Nofence klare for å ta steget ut i den store verden. Foto: Anne Berntsen
NOFENCE: I 2009 fikk Oscar Hovde Berntsen patent på sitt virtuelle gjerdesystem, og nå er Nofence klare for å ta steget ut i den store verden. Foto: Anne Berntsen

– Vi har ambisiøse vekstmål for de neste årene. Før sommeren hadde vi forespørsler fra 44 stater i USA uten noen form for markedsføring, og siden det har vi doblet antall leads. Allerede i 2023 er planen å ha en eksportandel på nærmere 50 prosent og selskapet har som mål å levere positive tall på driften i 2024, sier Bentzen.

DE STØRSTE NYE INVESTORENE er Sandwater og Ferd, som begge solide navn innen teknologi- og bærekraftsinvesteringer. Torkel Engeness fra Sandwater går inn i Nofence-styret.

– Nofence er et selskap som utvikler ny teknologi for å videreutvikle en tradisjonell næring. Tusenvis av fornøyde geiter, sauer og kyr vitner allerede om at dyrene trives best ute på beite. Vi er overbevist om at Nofence vil lykkes med det samme budskapet i store, internasjonale markeder, sier Engeness.

– Som investorer i eksisterende eier Momentum, har Ferd lenge fulgt Nofence fra sidelinjen og er fornøyd med nå å ha kommet inn på eiersiden. Det er sjelden vi ser et norsk selskap som har kommet så langt i å adressere en global utfordring og som har et så stort miljømessig påvirkningspotensial, sier Kathrine Lerkegård i Ferd.

SELSKAPET HAR OGSÅ FÅTT MED seg britiske Pelican Ag, som er et investeringsselskap som har spesialisert seg innen bærekraftig landbruk og matvareproduksjon, med betydelig nettverk innen regenerativt landbruk i særlig Storbritannia og USA.

– Vi ser regenerativt landbruk som en forutsetning for framtidig matvaresikkerhet, og styrt beiting som en avgjørende faktor for å bygge og opprettholde god jordhelse i stor skala. Nofence gir bøndene mulighet til å praktisere regenerativ beiting samtidig som de sparer tid og penger og øker produktiviteten. Vi er meget fornøyde med nå å være med på eiersiden, sier Christopher Ramsay, partner og grunnlegger i Pelican Ag.

Eksisterende investorer som Momentum, Wiski Capital miljøet og Geogroup/Calidris, samt mange av selskapets ansatte, deltok også i emisjonen.

Neste artikkel

Godt i gang med geiteutleie