Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kan mikse fôr med både strøm og diesel

Fjøssystemer hevder fleksibiliteten kan spare bonden for 75 000 kroner i året.

Sammen med tyske BvL har Fjøssystemer utviklet en helt ny fullfôrmikser. Navnet blir FS Hybridmikser og kan mikse fôr både på strøm og med traktor. Fôrmikseren er hjulgående og transporteres som en vanlig traktormikser.

Den nye fôrmikseren vil dermed kunne øke fleksibiliteten for bonden og kunne brukes i alle typer fjøs, skriver Fjøssystemer i en pressemelding.

Noen fjøs har kjørbare fôrbrett, mens andre fjøs har smale fôrbrett. Målet for konseptet var at vi skulle utvikle en fullfôrmikser som kan fungere optimalt både stasjonært og som traktormikser, sier Erik Stenumgaard, som er servicessjef i Fjøssystemer, i en pressemelding.

Erik Stenumgaard er servicesjef i Fjøssystemer

Testingen av teknologi til motor og drivlinjer startet da BvL sin produkt- og utviklingssjef, Markus Postmeier, og Christian Stephan, som har vært prosjektingeniør, kom til Norge i juni i år.

– Det er viktig for både oss og BvL at vi har testet produktet hos norske kunder som fôrer med rundballer og norsk gras. Forsøket har vist seg å gi god resultater, slik at vi kunen sette i gang produksjon av en prototype, forteller Stenumgaard.

Når hybridmikseren er koblet til traktoren fungerer den som en standard traktormikser. Den fungerer da like godt til blanding som til utfôring. I denne modusen er det hydraulikken på traktoren som styrer funksjonene på mikseren.

Annonse

Når hybridmikseren er koblet til strøm endrer mikseren seg automatisk til stasjonær modus, og traktoren blir automatisk frikoblet. I følge Stenumgaard er den er da en fullverdig stasjonær mikser, med alle de funksjonene man ønsker på en stasjonær mikser.

– Hastigheten på mikseren er justerbar på linje med en traktormikser. Om man ønsker kan traktoren forbli tilkoblet, forteller han.

I stasjonær posisjon på strøm kan mikseren så langt huske inntil tre lokasjoner med ulike utfôringsenheter.

FS Hybridmikser er navnet på den nye fôrmikseren Fjøssystemer har laget i samarbeid med BvL. Illustrasjon: Produsenten

I motsetning til andre europeiske land er energi fra strøm langt rimeligere enn energi fra diesel. Ifølge beregninger Fjøssystemer har gjort vil man kunne spare 210 kroner dagen ved å kjøre fôrmikseren på strøm, sammenlignet med diesel. I løpet av et år tilsvarer det reduserte utgifter på rundt 75 000 kroner.

– Den største fordelen med hybridmikseren er likevel fleksibiliteten det gir ved at man kan velge energikilde, og mobiliteten man da får, sier Erik Stenumgaard.

Neste artikkel

Kontrollpanel til fôringsrobot ligger åpent på nett