Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kuhn har laget helautomatisk fôringsrobot

Aura henter, mikser og fôrer grovfôret uten hjelp fra noen.

AUTOMATISK: Kuhn Aura bruker GPS og RTK til å manøvrere utendørs. Foto: Kuhn
AUTOMATISK: Kuhn Aura bruker GPS og RTK til å manøvrere utendørs. Foto: Kuhn

I snart ti år har Lely hatt sin fôringsrobot, Vector, som henter fôrmidler på et fôrkjøkken, blander fôret og legger det ut på fôrbrettet. De har hatt få konkurrenter i Norge. Nå kan det komme en om noen få år.

For to år siden ble det kjent på det franske markedet at Kuhn jobber med en autonom fôringsrobot for fûllfôr, med kapasitet til å fôre 280 kyr.

KUHN AURA KJØRER SELV UT til plansiloen der den kutter en blokk med grovfôr og fyller det tre kubikkmeter store blandekammeret, som har to vertikale snegler til å blande fôret med. Videre kan Aura programmeres til å kjøre innom de fôrreservoarene man ønsker for å fylle på med andre fôrmiddel. Alt blir selvsagt veid og dosert etter fôrresepten.

Mens Lely Vector kjører Kuhn Aura ved hjelp av elektroniske sløyfer i bakken, tar Kuhn Aura seg fram ved hjelp av et dobbelt veiledningssystem. Den bruker GPS og RTK når den manøvrerer ute, og LIDAR når den kjører inne. LIDAR er en teknologi som bruker optisk fjernmålingsteknikk til å måle posisjonen til fysiske objekter. Ordet er sammensatt av Light og Radar.

Annonse

FRAMDRIFTA OG FÔRMIKSINGA sørger en 56 hestekrefters dieselmotor for, og i følge produsenten sørger et lavt effektbehov under miksinga for at Kuhn Aura kan fôre sammenhengende i opptil en uke, før den trenger påfyll av drivstoff.

Blandekammeret er laget av stål av Kuhn sin K-NOX teknologi, og produsenten hevder at det garanterer for opptil seg ganger så lang levetid som andre stålalternativ.

280 DYR: Kapasiteten til fôringsroboten skal i følge produsenten være på 280 dyr. Foto: Kuhn
280 DYR: Kapasiteten til fôringsroboten skal i følge produsenten være på 280 dyr. Foto: Kuhn

FÔRINGSROBOTEN ER 7 METER lang, 1,9 meter bred og 2,6 meter høy. Under fôring er hastigheten 2 km/t, mens transporthastigheten er opp mot 7 km/t, og den takler stigninger på opp til 20 prosent. Roboten har selvsagt innebygde sensorer som gjør at den stopper dersom det er mennesker, dyr eller andre hindringer i veien.

Det er franske bønder som først får muligheten til å kjøpe fôringsroboten, mens de tar sikte på å starte eksport til andre europeiske land i 2024/2025. Hvor mye Kuhn Aura vil koste har produsenten foreløpig ikke sagt noe om.

Neste artikkel

Slik blir TKS sin sjølvgåande fôringsrobot