Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nå kommer seter-robotene til Norge

Og den første flyttbare Lely-roboten settes i drift allerede våren 2020.

Allerede våren 2020 skal den første seter-roboten tas i bruk i Norge. Foto: Fjøssystemer
Allerede våren 2020 skal den første seter-roboten tas i bruk i Norge. Foto: Fjøssystemer

– Dette er en helt ny måte å tenke robotmelking på. Nå kan du hekte robot-hengeren på traktoren, og være klar til melking på setra i løpet av få timer, sier selger Lars Ola Johnsen i Fjøssystemer Øst.

Nå er han og kollegaene i Fjøssystemer i ferd med å skrive kontrakter på flere seter-roboter til kunder i Norge.

Den aller første kommer til å være i drift allerede våren 2020.

– Forutsetningen for disse kontraktene er selvfølgelig at kundene våre får finansieringen på plass, sier Johnsen.

Roboten er bygget inn i en container. Der er det også teknisk rom og kontor. Foto: Fjøssystemer
Roboten er bygget inn i en container. Der er det også teknisk rom og kontor. Foto: Fjøssystemer

Setter robot på container-henger

Seter-roboten er en ordinær Lely-robot, med teknisk rom og kontor, som er fastmontert på en isolert traktorhenger. Tanken bak seter-roboten er at den skal kunne flyttes mellom driftsbygningen på gården og setra, på setra kan denne stå plassert frittstående eller inntil driftsbygning.

– Det geniale med dette er at du kan bruke roboten begge steder, og bonden får utnytte ressursgrunnlaget bedre på både innmarksbeite og utmarksbeite, sier Johnsen til Norsk Landbruk.

Han er imidlertid ingen fan av begrepet seter-robot.

– Det er mer riktig å kalle det en mobil robot. En slik løsning er like aktuelt for de med eldre driftsbygninger, der det er for lavt under taket til å sette inn en vanlig robot. Alt du trenger er å støpe en platting på utsiden av fjøset og ta på hull i fjøsveggen. Dette er kanskje den rimeligste og enkleste måten du kan få til robotmelking på i gamle fjøs, reklamerer Johnsen.

–  Nå kan du hekte robot-hengeren på traktoren, og være klar til melking på setra i løpet av få timer, sier selger Lars Ola Johnsen i Fjøssystemer Øst. Foto: Fjøssystemer
– Nå kan du hekte robot-hengeren på traktoren, og være klar til melking på setra i løpet av få timer, sier selger Lars Ola Johnsen i Fjøssystemer Øst. Foto: Fjøssystemer
Annonse

Flytter roboten fem ganger i året

Det var en kundetur som Fjøssystemer hadde til Sveits, som satte fart på salget i Norge.

– I Sveits fikk vi se hvordan gårdbrukere flytter roboten fem ganger i løpet av året. På våren er det vanlig at de flytter til ei mellomseter i om lag 14 dager, mens de venter på at gresset skal gro på fjellsetra. Så flytter de til fjellsetra midt på sommeren, og ned til mellomsetra de siste to-tre ukene, før roboten flyttes ned på gården utpå høsten, forteller Johnsen.

Det har vært stor interesse i det norske markedet. Og daglig leder Øyvind Skurdal i Fjøssystemer er imponert over norske bønders vilje til innovasjon.

– Dette er et unikt produkt som egner seg spesielt for Norge. Vi ser at det er stor interesse for seterdrift, og med den generelle automatiseringen i landbruket, er det en naturlig utvikling at vi tar det med oss til seters også, sier Skurdal til Norsk Landbruk.

Foto: Fjøssystemer
Foto: Fjøssystemer

Kan sette inn brukt robot

Seter-roboten har eksistert i Lely-systemet i om lag fire år, og har ifølge Fjøssystemer mange kunder i Østerrike og Sveits.

Og prisen? Det avhenger av hvilken robot kunden velger å sette inn, brukt eller ny, størrelsen på teknisk rom og serviceavtale.

– Selve hengeren har en pris fra om lag 350.000 kroner. Hengeren tilpasses alle roboter fra Lely, fra A3 til A5. Den eneste begrensningen er vel strengt tatt bredde-bestemmelse langs norske veier, sier Johnsen.

Det er tidligere skrevet at Norges første seter-robot ble solgt til en gårdbruker i Telemark i 2017. Dette prosjektet ble aldri realisert, ifølge Fjøssystemer.

Neste artikkel

Fikk vippbart fôrbrett inne i fjøset