Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ny generasjon Claas Lexion er klar

Flere nyvinninger øker kapasitet og kvalitet

Nye Lexion vil leveres i 23 modeller, hvorav 10 er utstyrt med ristere, og resten som hybrid-treskere.
Nye Lexion vil leveres i 23 modeller, hvorav 10 er utstyrt med ristere, og resten som hybrid-treskere.

Norsk Landbruk ble i sommer med på pressevisning av Claas nye generasjon Lexion- en skurtresker som skal overgå sine forgjengere på de aller fleste punkter. Først i dag kan vi endelig fortelle mer om den nye kjempen fra Harsewinkel.

Den nye modellserien har fått firesifret betegnelse. Kapasiteten skal være såvidt mye bedre at en kan skal kunne oppnå samme effektivitet med en maskin i en størrelse mindre enn hva som var tilfelle for tidligere serie. Hestekreftene er med andre ord bedre utnytta, takket være en ny konstruksjon av treskeverket. Nye Lexion vil leveres i 23 modeller, hvorav 10 er utstyrt med ristere, og resten som hybrid-treskere.

Største nyhet på 25 år

Vi fikk ta det nye treskeverket hvor omkring ⅔ av tidligere komponenter er endra til fordel for nye eller vesentlig forbedra løsninger, i nærmere øyesyn. Mangeårige produktsjef for Claas’ skurtresekerdivisjon i Swedish Agro Machinery, Gøran Sundquist hevder at den nye generasjonen er den største treskernyheten som har blitt presentert på 25 år.

Jeg var selv med på urpremieren av Claas’ nye flaggskip innen skurtreskere i 1994. Første generasjon Lexion var født, og førte med seg løsninger en tidligere ikke hadde sett maken til. Vår nye modellserie som nå presenteres, overgår samtlige, tidligere utgaver. Treskeverkets kapasiteten på rister-utgaven er økt med omlag 25 prosent, forteller Sundquist.

Nye løsninger

Nyheten har fått navnet APS Synflow. Fremst i verket finnes en akselerator og dernest to slagere hvor hastigheten er synkronisert. Endres hastigheten på akseleratoren, endres farta på slagerne automatisk. Rotasjonshastigheten øker gradvis tre meter per sekund for akselerator, 12-15 m/s for første slager, og 20-25 m/s for andre. En slik synkronisering sparer krefter. Diameteren på første slager er økt fra 60 cm på tidligere modeller til 75,5 cm på dagens serie, og er dessuten forsynt med 10 slagjern, mot åtte som var standard på forgjengeren.

Flyten gjennom det nye Aps-synflowverket skal være bedre enn tidligere modeller, takket være synkronisert hastighet på akselerator og slagere, samt parallellforskjøvet justering av broa.
Flyten gjennom det nye Aps-synflowverket skal være bedre enn tidligere modeller, takket være synkronisert hastighet på akselerator og slagere, samt parallellforskjøvet justering av broa.

Broarealet spenner seg helt fra akseleratoren, og til bakerste slager. Avstanden mellom bro og slager er dessuten hydraulisk operert, og forsynt med parallellføring, hvilket betyr at klaringen vil endres over hele boarealet ved justering og flyten gjennom verket går lettere. Dette bidrar i sin tur til at nye Lexion skal takle ugunstige forhold bedre enn sine forgjengere. Etter risterne finnes en valse som skal spre halmen jevnt utover. Denne løsningen er naturlig nok ikke å finne på hybridtreskeren, som forøvrig lover en kapasitetsøkning på 10 prosent, sammenlikna med tidligere generasjoner.

Annonse

Sømløs igangsetting

Sollekassa er utstyrt med Claas’ Jet-stream. Systemet blåser lufta gjennom en snegleforma kanal, utforma nærmest som en turbo. Dette gir et høyt lufttrykk og tillater større fallsteg da luftstrømmen går frem og tilbake solleplatene. Kjølesystemet Dynamic Coolig finnes nå også på de mindre modellene. Det samme gjelder beltedriften TerraTrac. Et annet framskritt er at hovedreima for verket nå blir igangsatt av en hydraulisk operert tørrplate-clutch til fordel for den tradisjonelle løsningen med strammerull. Dette gir en mindre belastende igangsetting av verket, og dessuten mindre slitasje på reima.

Igangsettinga av treskeverket skjer gjennom en hydraulisk operert tørrplatekløtsj.
 Foto Lars Raaen
Igangsettinga av treskeverket skjer gjennom en hydraulisk operert tørrplatekløtsj. Foto Lars Raaen

Modellprogram

Lexion har naturligvis et begrenset marked her i Norge. Den minste modellen med benevnelse 5300, er utstyrt med motor på 313 hestekrefter og en korntank på 10 kubikkmeter, og kan være aktuell for større kornprodusenter. 5000 -og 6000 serien er ristertreskere, mens storebrødrene i 7000 - og 8000-serien er hybridutgaver. Største modell, 8900, har hele 790 hestekrefter og skjærebordkonfigurasjoner helt opp til snaue 14 meters bredde.

De nye løsningene er inntil videre forbeholdt Lexion, men en kan ikke utelukke at mindre serier som Tucano og Avero vil arve teknikken med tida. Claas vil vise Lexion for det gemene publikum under Agritechnica i november, men salg og leveranse vil først finne sted i 2020.

Du kan lese mer om treskeren i Norsk Landbruk nr. 12/13 som kommer ut 22. august

Neste artikkel

Lexion ruster opp