Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ny generasjon melkerobot fra Lely når A4 blir A5

Lely lanserer også ny fôrskyver.

Den nye elektriske robotarmen på Lely A5 jobber 30 prosent raskere. Erfaringer fra Danmark tilsier at det øker kapasiteten med to til fire kyr.

En ny generasjon melkerobot og en ny generasjon fôrskyver var det Lely hadde å by på i sitt 70-årsjubileum. Da Lely solgte hele graslinja si til Agco i fjor var det for å konsentrere all sin virksomhet om automatisering og robotisering.

Den nye hybridrobotarmen skal være opptil 30 prosent raskere enn den gamle. Foto: Produsenten

Den nye robotarmen, som kombinerer elektrisitet og pressluft, skal være raskere, støye mindre, bruke mindre energi og være mer nøyaktig enn A4.

Lely har tidligere skrytt av at deres robot er enkel å bruke. Nå blir den enda mer intuitiv, og særlig har robotprodusenten forbedret systemet for førstegangsmelking av nykalvede kviger. Manuelt påsett skal nå være helt overflødig. Alt skjer helautomatisk.

For å gjøre brukervennligheten bedre er alle relevante opplysninger om kua, fra den første melkinga til det daglige vedlikeholdet, finnes nå på en side. Øyeblikkelige handlinger, som fôrtildeling, opplysninger om enkeltkyr og daglige vedlikeholdsoppgaver utføres med et enkelt klikk.

En annen ting Lely alltid har skrytt av er astronauten er driftssikker. Nå har de satt på papiret at oppetida på roboten skal være 100 prosent, og det skal igjen gi lavere drifts- og servicekostnader. Blant annet ønsker serviceapparatet til Lely å ta i bruk VR-briller for å hjelpe og instruere bonden i arbeidet, i stedet for å kjøre ut på gården for å fikse enkle problem.

Når spenene skal behandles med spray etter melking har Lely forbedret nøyaktigheten ved å skanne spenene med laser. Det gjør at man er mer sikker på at spenene blir behandlet og det sparer spenespray.

Annonse
Lely skal ha lagt stor vekt på brukervennligheten hos A5. Foto: Produsenten

Det blir ikke mulig å oppgradere A4 til A5, men det er uproblematisk å ha en A4 stående ved siden av en A5. Den nye roboten er klar for levering i juni. Prisen er enda ikke avklart med importøren, Fjøssystemer.

Selv om dette ikke er den store og revolusjonerende nyheten fra Lely er det mer i gjære, kanskje allerede i løpet av året. Stikkordet her er sporbarhet og utnyttelse av melka på gården.

Den andre produktnyheten Lely lanserte ved fabrikken i Maassluis var en ny generasjon forskyver. Lely Juno kan nå løftet på skjørtet under kjøring, og takler nå stigninger på opptil 15 prosent (8,5 grader). Det gjør at den lettere takler ujevnheter i bakken og unngår å skitne til skjørtet den skyver fôr med.

Når Lely Juno kjører uten å skyve fôr løfter den skjørtekanten for å lettere komme over ujevnheter og for å unngå at skjørtet blir skittent. Foto: Dag Idar Jøsang

Juno styrer enten etter signal fra fôrhekk eller vegg, eller etter metallsløyfer som legges ned i gulvet. Forskyvingen kan gjøres til begge sider, noe som for eksempel gjør at den kan skyve rester fra melkekyr på den ene siden av fôrbrettet over til ungdyr på den andre siden.

Den kan også utstyres med blåtann som gjør at den kan åpne elektriske porter og kjøre mellom ulike fjøsbygg. Lely opplyser at Juno bestod testen med utendørskjøring i snø og minus 20 grader i Canada.

Nye Lely Juno er klar for levering i september.

Neste artikkel

De andres blikk