Allerede neste uke skipes de første kompaktorene i Orkel-historiens største enkeltordre til Kina. I alt består ordren i 34 maskiner. De skal pakke mais og lusern som skal bli fôr for kinesiske melkekyr.
– Etter den store melkeskandalen i 2008 har kinesiske myndigheter bestemt seg for å produsere mer mais til dyrefôr og mindre til menneskemat. Siden en relativt stor del av melkeproduksjonen skjer sør i Kina, mens produksjonsarealene for mais og lusern skjer i nord, oppstår det logistikkbehov, forteller Peder Kvendset, som er salgssjef i Orkel AS.
Les også: Orkel-suksess i Østen
Det er når mais og lusern skal fraktes over store avstander med båt og jernbane at Orkel Compactor kommer inn. Kompakte rundballer er lette å frakte, og derfor har Kina blitt et viktig marked for Orkel, selv om kinesiske bedrifter har kopiert Orkels teknologi og laget konkurrerende merker.
Men det er ikke bare i Kina de har fått øynene opp for Orkels kompaktorpresser. Både India og USA er i ferd med å bli viktige markeder, og om noen få uker eksporteres også den første kompaktoren til Russland.
– Orkel-skuta har gått bra fra før, og den kommer ikke til å gå mindre bra framover. Russland er det markedet vi får flest henvendelser fra akkurat nå, sier Kvendset.
For å ta unna alle bestillingene har Orkel bestemt seg for å utvide produksjonskapasiteten på Fannrem. I dag, fredag, markerer bedriften både den kinesiske ordren og utbyggingsplanene med kaker, kaffe og omvisning.
VIDEO: Doseringsbord gjør kompaktor mer fleksibel
Den nye monteringshallen på 1 500 kvadratmeter vil koste mellom 15 og 20 millioner kroner, og øke produksjonskapasiteten med 50 prosent.
– Vi har gjort en del interne grep, som å ansette flere folk og strømlinjeforme produksjonen enda mer, for å øke produksjonskapasiteten. Monteringshallen skal stå ferdig i høst, men for alle praktiske formål vil vi ikke få full effekt av det før neste år.
At satsingen skjer i Norge er svært viktig for Orkel. I 2012 solgte Jarl Gjønnes Orkels rundballepresseteknologi til CNH, og de siste seks årene har bedriften reinvestert mye penger i satsingen på Orkel Compactor.
– Vi er veldig glade for at vi nå kan annonsere ny utbygging på Fannrem. Vi ønsker å fortsette å dra nytte av de norske konkurransefortrinnene vi har, sier salgssjefen.
Les også: Pakker helgrøde i rundballer
Blant konkurransefortrinnene nevner Kvendset produktutvikling med implementering av nye teknologier innen landbruk, tett kontakt med forskningsmiljøene til institusjoner som NTNU, SINTEF og Forskningsrådet, høy grad av digitalisering, selvstendige operatører og det gode ryktet Orkel har fått som vestlig kvalitet.