Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Pumper inn melk på solcelle-kraft

Tine skal teste melkebil med solcelledrevet elektrisk pumpe

Tankbilen med solceller på taket, rommer 30 tonn melk og skal gå i rute på Jæren Foto: Tine.
Tankbilen med solceller på taket, rommer 30 tonn melk og skal gå i rute på Jæren Foto: Tine.

5000 liter diesel og 12,5 tonn CO2, regner Tine med å spare inn med den nye semitraileren som nå er satt i trafikk på Jæren.

Selve taket på tankbilen er dekket med solcellepaneler, og påbygget fra tankbilprodusenten VM Tarm, er første i sitt slag i Norge, ifølge Transportmagasinet.

Kan stoppe motoren på gården

Det er ikke bilen i seg selv som skal gå på kraft fra solenergi, men den elektriske pumpa som pumper melka fra gårdstanken og over på bil.

– I dag er det slik at hydraulikkpumpa er koblet til kraftuttaket på forbrenningsmotoren. Men kun en liten del av energien blir forbrukt til melkepumping, resten går til å holde en stor dieselmotor i gang, skriver Tine Medlem på sine nettsider.

Det betyr at forbrenningsmotoren kan stoppes under innpumpinga av melk.

Annonse
Foto: Tine.
Foto: Tine.

Kan blir flere biler med solceller

Ifølge Transportmagasinet blir to lithiumbatterier ladet med strøm fra solceller og overskuddstrøm fra bilen under kjøring.

Under gunstige forhold skal solcellene lade 2000 watt, ifølge Tine.

– Dersom dette prøveprosjektet blir vellykket er vi innstilt på flere tankbiler med solcellepanel. Det kan bli et viktig bidrag til å nå målet om en bærekraftig transport, sier direktør for TINE Tanktransport Vidar Hauan, i en pressemelding.

Passer ikke over alt

Den spesielle tankbilen kan laste over 30 tonn med melk, og skal gå i rute på Jæren. Men slike biler passer ikke over hele landet.

– Norske melkegårder er forskjellige, både i størrelse og beliggenhet. På store gårder med grei adkomst kan vi øke effektiviteten ved å ta i bruk semitrailer, men vi har mange mindre gårder og gårder hvor adkomsten ikke ligger til rette for slike biler. Vi må selvsagt ha ulike løsninger for å fortsatt hente melk hos alle våre produsenter, forsikrer direktøren for tanktransport.

Neste artikkel

Går i bresjen for høyere norskandel