Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Radet opp direktesåmaskiner på demo

Interesse for pløyefritt jordbruk øker. Det skaper interesse for direktesåmaskiner.

DEMO: Egil Hoen demonstrerte sin Weaving GD6001T, med eget opplegg for gjødsling med flytende gjødsel, under demoen i Rælingen. Foto: Dag Idar Jøsang
DEMO: Egil Hoen demonstrerte sin Weaving GD6001T, med eget opplegg for gjødsling med flytende gjødsel, under demoen i Rælingen. Foto: Dag Idar Jøsang

Tre bønder som alle har kvittet seg med plog og andre jordarbeidingsredskaper, viste fram direktesåmaskiner på Rælingen. To av dem har startet egen import.

Egil Hoen hadde drevet med direktesåing i tre års tid da han begynte å se seg om etter en annen direktesåmaskin. Blikket ble vendt mot de britiske øyer, der mange har drevet med direktesåing siden 90-tallet.

Sammen med Nils Jørn Slotfeldt fattet han interesse for Weaving. Etter å ha blitt kjent med folkene i den familieeide bedriften, fikk de tilbud om å bli forhandlere i Norge.

ProAgro AS sin direktesåmaskin var en av tre hovedattraksjoner da Rælingen Landbrukslag inviterte til markdemo hos David Hektner, torsdagen før 17. mai. Der var også Hallvard Berg for å vise fram en direktesåmaskin fra engelske Dale Drills, som han importerer gjennom BG Jord og Maskin, og Jørgen Thorshov, som demonstrerte sin nye Horsch Avatar. Den tyske direktesåmaskina blir importert av Norwegian Agro Machinery.

– En av årsakene til at vi falt for denne maskina, er at den har en dobbeltskål. Skålene er vinklet, og de skjærer jorda i rett dybde, forklarte Hoen de mange frammøtte.

Med 36 skåler trengs det vekt for å skjære igjennom jorda, men vinklinga på skålene gjør at vekta ikke pakker jorda der frøet blir lagt. Skålene sitter også på en leddet arm, som gjør at de kan vandre litt på ujevn jord.

Hoen og Slotfeldt gjødsler med flytende gjødsel som startgjødsel, og bygget selv tanken bak på maskina. Et slikt anlegg kan også leveres ferdig fra fabrikk. Weaving kan levere maskiner med såvakt, og det er også mulig å få den med et italiensk system som teller frø.

ENG: De tre direktesåmaskinene fikk bryne seg på en seks år gammel eng, som var blitt sprøyta med glyfosat tre uker tidligere.
ENG: De tre direktesåmaskinene fikk bryne seg på en seks år gammel eng, som var blitt sprøyta med glyfosat tre uker tidligere.

– Vi har kjøpt og fått det, men på grunn av koronaforsinkelser rakk vi ikke å montere det før demoen.

Weaving lager både slepte modeller og løftemaskiner. Traktoren som ble brukt på demoen, var en stor traktor med 210 hestekrefter, men den kan klare seg med en langt mindre traktor.

Annonse

– På dette flate jordet ville det omtrent ha vært nok med en Gråtass, men det er greit å bruke en litt større traktor for å håndtere maskina under andre forhold, sa Egil Hoen, som også fortalte at de vil ha reservedelslager for Weaving i Norge.

Hallvard Berg hadde drevet med redusert jordarbeiding i flere år, men også en del pløying, før han i 2017 begynte å fatte interesse for å drive pløyefritt. Siden det fantes få direktesåmaskiner på det norske markedet, begynte Berg å lete etter maskiner på nettet. Der fattet han interesse for Dale Drills.

OPPSETT: Hallvard Berg sin Dale Drill Eco M var satt opp for å så i stubb, og derfor rev den opp litt av enga under såinga
OPPSETT: Hallvard Berg sin Dale Drill Eco M var satt opp for å så i stubb, og derfor rev den opp litt av enga under såinga

– Jeg brukte den første gang i fjor vår og valgte en tindemaskin, fordi den lager et mikrosåbed når den smuldrer jorda litt der labbene går og skyver halmen til side, slik at den legger frøet i svart jord, forklarte han.

Det andre som fascinerte korn- og ammekuprodusenten, var det lave trekkraftbehovet. Direktesåmaskina kjøres fint med 125 hestekrefter, selv i bakker. Siden frølabbene og gjødsellabbene er litt sideforskjøvet, gjør det at frø og gjødsel i utgangspunktet ikke er i kontakt, men blir lagt like dypt.

Maskinene til Dale Drills finnes både som slepte modeller og løftemodeller, og får reservedelslager i Norge.

Denne våren har Jørgen Thorshov for første gang direktesådd vel 2 500 dekar jord under vekslende forhold med sine nye Horsch Avatar. Også han framhever at han kunne ha klart seg med en langt mindre traktor på flat mark, men at ravinedalene i Enebakk gjør at han har valgt en stor traktor.

– Jeg har sådd diverse kornsorter. En god del er sådd i glyfosatsprøyta eng og mye i stubb. Det jeg har lært, er at maskina er veldig presis, fortalte Thorshov.

NY: Jørgen Thorshov har sådd i både eng og stubb med sin nye Horsch Avatar 4.16 SD tidligere i vår.
NY: Jørgen Thorshov har sådd i både eng og stubb med sin nye Horsch Avatar 4.16 SD tidligere i vår.

Produktsjef for Horsch hos Norwegian Agro, Ingar Høgmoen, opplyste at alle direktesåmaskinene til Horsch, er slepte modeller og leveres med delt tank eller trippeltank. Gjødsel og såfrø blir sådd sammen. Sådybden styres presist med et dybdestyringshjul, og et lukkehjul bakerst dekker såfrøet. Trykket på lukkehjulet kan justeres etter hvor vanskelig det er å lukke fåra.

– Avatar kan så én grøde i den fremre rekka og én i den bakre. Det er en fleksibel maskin, men noen valg må tas på bestilling, sa Ingar Høgmoen.

NB: Norsk Landbruk hadde reportasje fra både Egil Hoen og Hallvard Berg i 2019.

Neste artikkel

Første Horsch-sprøyte til Norge