Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Roboter er som skapt for norsk landbruk

Nå er det ikke lenger størst mulig arbeidsbredde som gjelder. Tre meter er det ideelle.

Agrointelli regner med å ha ti Robotti-roboter i arbeid hos danske kunder denne sesongen. Foto: Agrointelli
Agrointelli regner med å ha ti Robotti-roboter i arbeid hos danske kunder denne sesongen. Foto: Agrointelli

Små, lette autonome roboter som sår, driver mekanisk ugrasfjerning og sprøyter er som skapt for norske planteprodusenter. Og nå er de her snart.

Det sier Ole Green. Den danske professoren ved Århus Universitet er også daglig leder for Agrointelli, som har solgt sine første Robotti-roboter til årets sesong.

– Det er særlig Danmark og Norge som er modne for denne teknologien. At Norge nå er det aller beste markedet for autostyring på traktor viser det.

Ole Green mener at robotene er som skapt for det norske landbruket. Foto: Agrointelli
Ole Green mener at robotene er som skapt for det norske landbruket. Foto: Agrointelli

Årsaken til at Green mener at det norske markedet er modent for roboter er flere. En årsak er at Norge nå er det beste markedet i verden for autostyring på traktor. En annen at kostnadene ved å ha folk i arbeid er høye.

Dessuten forteller Green at størrelsen er som skapt for norske forhold fordi det ikke lenger er størst mulig arbeidsbredde som er den mest effektive måten å jobbe på. Tre roboter med tre meters arbeidsbredde hver er både billigere og like effektiv som en traktor og ni meters arbeidsbredde på redskapene.

Resonnementer er at en standard såmaskin med tre meters arbeidsbredde gjerne kan koste 100 000 kroner. Med to roboter og to såmskiner får du til sammen seks meters arbeidsbredde. Prisen er 200 000 kroner. Skal du derimot ha en såmaskin med seks meters arbeisbredde snakker man fort om en pris på 500 000 kroner. Kanskje mer.

– En analyse av kost/nytte viser at tre meters arbeidsbredde er den mest kostnadseffektive. Det som har gjort det interessant å øke arbeidsbredden på redskapene er lønna til sjåføren på traktoren. Når vi tar bort den faktoren blir roboten både mer kostnadseffektiv og mer arbeidseffektiv, sier Ole Green.

Synes du perspektivene Ole Green drar opp er spennende? Da kan du lese et lengre intervju med Agrointelli-sjefen i Norsk Landbruk nummer 6. Er du ikke abonnent? Da kan du bestille abonnement her.

Neste artikkel

Store bevegelser i leiekjøringsprisene