Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ser gjennom skyer med ny teknologi

«ClearSky»kan revolusjonere presisjonslandbruket.

SKYFRITT: Den britiske tjenesten ClearSky bruker radar og maskinlæring for å lage avlingskart også når det er overskyet. Foto: Produsenten
SKYFRITT: Den britiske tjenesten ClearSky bruker radar og maskinlæring for å lage avlingskart også når det er overskyet. Foto: Produsenten

Skyer på himmelen skal ikke lenger være noen hindring for å levere bilder til presisjonslandbruket. De britiske teknologiselskapene Origin Digital og Aspia Space lanserer nå en tjeneste der de bruker radardata til å lage bilder som kompletterer satellittbilder, også når det er overskya.

IFØLGE EN PRESSEMELDING FRA teknologiselskapene betyr innovasjonen at bønder som bruker ClearSky er garantert å motta bilder som viser hvordan avlingen deres utvikler seg hver sjette dag, uansett hvordan været er. Det er i motsetning til tradisjonelle væravhengige bilder der man risikerer at det går uker mellom skyfrie visninger.

– Dette viser en enormt spennende utvikling fordi den gir pålitelig regularitet som tradisjonelle bildetjenester mangler, sier Madhumita Mund Rao, som er sjef for data hos Origin Digital.

JORDA ER I GJENNOMSNITT dekket av skyer 67 prosent av tida, så systemer for presisjonslandbruk som er avhengige av klare satellittbilder til rett tid har slitt med å levere optimalt. Men med ClearSky er ikke dette lenger noe problem, noe som gjør det mulig for bønder å optimalisere bruken av gjødsel.

– Det vil hjelpe både lommeboka og planeten, forteller hun.

KOMMER: ClearSky er allerede lansert i Storbritannia og selskapene bak teknologien har ambisjoner om å tilby tjenesten over hele verden. Foto: Produsenten
KOMMER: ClearSky er allerede lansert i Storbritannia og selskapene bak teknologien har ambisjoner om å tilby tjenesten over hele verden. Foto: Produsenten
Annonse

En analyse gjort av Origin Digital viser at de mye brukte Sentinel 2-satellittene, til den europeiske romfartsorganisasjonen ESA, i gjennomsnitt produserte 13 klare bilder per britiske gård i 2021. Med den nye ClearSky-teknologien til Aspia Space ble det derimot produsert mer enn 60 skyfrie bilder året gjennom. Nå kan disse bildene brukes sammen med de klare bildene tatt av Sentinel 2 og andre leverandører.

ASPIAS TEKNOLOGI GJØR DET mulig å bruke bildedata av jordobservasjon og overvåking som ellers ville gått tapt. ClearSky bruker informasjon fra radar som trenger gjennom skylaget, men som er utfordrende å tolke. Dette brukes til å utlede bildeinformasjon over det synlige og kortbølge-infrarøde spekteret. Altså den delen av det infrarødespekteret med kortest bølgelengde, og som ligger nærmest synlig lys.

– Dette betyr at vi kan levere vanlige, pålitelige og konsistente skyfrie bilder selv når det er fullt skydekke. Disse er lette å forstå og kan analyseres på nøyaktig samme måte som vanlige optiske bilder, sier professor Jim Geach i Aspeia Space.

VED BRUK AV MASKINLÆRING kan ClearSky lage skyfrie kart uten optiske bilder i lange perioder, uten at det går utover nøyaktigheten til bildene som levers. Det gjør at dette kan bli en skikkelig game changer.

Origin Digital og Aspia Space utvider nå samarbeidet for tilby sine tjenester til bønder over hele verden, og for å utvikle nye applikasjoner.

Neste artikkel

Nyttig, men tidkrevende