Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Slik var traktorsalget i ditt fylke

John Deere var på toppen av registreringsstatistikken i flest fylker.

GRØNT: Ikke helt på toppen i Norge i fjor, men på topp i flest fylker: John Deere. Foto: Produsenten
GRØNT: Ikke helt på toppen i Norge i fjor, men på topp i flest fylker: John Deere. Foto: Produsenten

Selv om John Deere måtte nøye seg med andreplassen på registreringsstatistikken for traktorer med 75 hestekrefter og mer i 2022, var de på toppen i store landbruksfylker som Trøndelag, Rogaland, Akershus, Innlandet og Møre og Romsdal, samt i Oslo og Finnmark. I andre fylker sliter de mer med å få grepet om kundene.

Som vi skrev i forrige uke var det Valtra som toppet registreringsstatisikken når vi sorterer ut mindre traktorer, som typisk blir brukt i kommunal sektor. Valtra topper registreringsstatistikken i Vestfold, Vestland, Agder, Telemark og Troms.

I Østfold og Nordland var det Massey Ferguson som var den mest populære traktoren, mens Buskerud er alene om å ha Fendt som den aller største favoritten.

Her skal vi ta deg med Norge rundt, fra Østfold, via innlandet, nedover kysten til Sørlandet og opp til høye nord og presentere 2022-tallene i antall og markedsandel.

ØSTFOLD

I Østfold er det Eikmaskin som regjerer. De tre AGCO-merkene topper registreringsstatisikken, med Massey Ferguson foran Valtra og Fendt. Den samlede markedsandelen var på sterke 62,1 prosentpoeng. Det mest spesielle med Østfold JCB har en markedsandel på 11,3 prosent, og bare fikk registert to traktorer færre enn John Deere. En del av forklaringen kan være at importøren, Rosendal Maskin holder til i Indre Østfold.

AKERSHUS

Rett over grensa fra Østfold, i Akershus, har John Deere en helt annen posisjon. Her troner den grønne traktoren suverent på toppen med en markedsandel på 35 prosent, i det som er Norges tredje største traktorfylke.

OSLO

Kontoret til leasingselskaper er muligens forklaringen på en del av traktorregistreringene i Oslo, men en del traktorer går det også i hovedstaden, om enn ikke så mange i jordbruk. Nesten 8 prosent av alle nye John Deere-registreringer skjedde i Oslo. Her har også Claas og Kubota sine sterkeste tall med markedsandeler på henholdsvis 16,7 og 7,9 prosent.

INNLANDET

Sammenslåtte Innlandet er det fylket etter Trøndelag som fikk registrert flest traktorer over 75 hestekrefter i 2022, med 360. Her skiller det ikke mer enn 14-16 traktorer mellom John Deere på første og Valtra, Massey Ferguson og Fendt på de neste plassene.

Siden statistikkverktøyet til Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) gir oss muligheten splitter vi for moroskyld også opp tallene for de gamle fylkene, Hedmark og Oppland. Her ser vi at John Deere tok en knepen seier foran trekløveret til AGCO.

Også i Oppland stikker John Deere av med seieren, foran de samme tre som har Eikmaskin som importør.

BUSKERUD

I Buskerud var det Valtra og Fendt som fikk flest skilt på nye traktorer i fjor, og i dette fylket oppnådde AGCO en markedsandel på hele 75,8 prosent med sine tre traktormerker.

VESTFOLD

Når man, som i Vestfold, får skilt på nøyaktig 100 traktorer over 75 hestekrefter, blir det enkelt å regne ut markedsandelen. Som i Buskerud er det AGCO sine traktorer som dominerer, om enn ikke like mye. Her er det verd å merke seg at Deutz-Fahr har sitt sterkeste fylke i Norge når man måler markedsandeler, med 8 prosent.

TELEMARK

Valtra får ha oss unnskyldt, for i Telemark er det Deutz-Fahr som stjeler oppmerksomheten. Både i antall og markedsandel har Deutz-Fahr sitt sterkeste fylke i Telemark. 12 traktorer ga en markedsandel på 16,9 prosent.

AGDER

Valtra står knallsterkt i Agder, med en markedsandel på 38,5 prosent. Deutz-Fahr er ikke like sterke som i Telemark, men 14 traktorregistreringer og en markedsandel på 7,3 prosent er likevel noe å strekke seg etter for i andre deler av landet.

Om vi deler Agder i Aust og Vest ser vi at det er Massey Ferguson som er det sterkeste traktormerket i gamle Aust-Agder. Det er også i denne delen av fylket at Deutz-Fahr har en sterk posisjon.

I Vest-Agder er det definitivt Valtra som regjerer. Annenhver nye traktor som fikk skilt fra Biltilsynet i den vestre delen av fylket var en Valtra.

ROGALAND

Ålgård Landbrukssenter stod i stormen og tok på seg store oppgaver for CNH i året som gikk. På registreringsstatistikken markerer traktorimportøren seg i hjemfylket. 26 New Holland-traktorer og 19 Case IH ga markedsandeler på henholdsvis 15,6 og 11,4 prosent. Best grep om kundene har likevel FKRA som har en markedsandel på 28,1 prosent for John Deere.

VESTLAND

I Vestland er det Valtra som er det sterkeste traktormerket. Tre av ti nye traktorer var en Valtra. Ellers markerer Vestland seg med at det er mange traktormerker på lista. Det er små tall, men her finner vi både Sauerburger, AEBI og Ferrari representert, i tillegg til JCB og Landini.

Hordaland og Sogn og Fjordane utgjør Vestland fylke. Her er Valtra størst, med 28,9 prosent markedsandel, men vi legger også merke til Deutz-Fahr med 11,3 prosent og Claas med 8,8.

Brødrene Valtra, Massey Ferguson og Fendt er totalt dominerende i Sogn og Fjordane, med en samlet markedsandel på 76,9 prosent. Her er John Deere på fjerdeplass, men har bare 9,3 prosent av markedet.

MØRE OG ROMSDAL

I Møre og Romsdal er John Deere det ledende merket på statistikken, men en andel av markedet på 32,8 prosent, og deretter kommer Valtra, Massey Ferguson og Fendt. Til sammen hadde de fire store 86,6 prosent markedet.

TRØNDELAG

Valtra trakk det lengste strået i Trøndelag i 2022, og fikk registrert fire traktorer mer enn John Deere. I Trøndelag, som er det fylket der det selges flest traktorer, er Eikmaskin og Felleskjøpet Agri nå totalt dominerende, og har en samlet markedsandel som er nesten 91 prosent.

NORDLAND

Massey Ferguson foran Valtra, med John Deere og Fendt på tredje- og fjerdeplass i Nordland.

TROMS OG FINNMARK

Etter innspill har vi også laget en felles oversikt for Troms og Finnmark, siden flere traktormerker er tilstede i vårt nordligste fylke gjennom forhandlere i Troms. Valtra kommer her ut på førsteplass med en markedsandel på 38,5 prosent, og deretter kommer sju andre merker som perler på en snor.

FINNMARK

Mathisen Landbruksservice i Alta kan gledlel seg over tjuvstarten New Holland og Case IH ga dem med å ta halvparten av traktormarkedet i Finnmark i fjor, da de ble importør i Nord-Norge halvveis i 2022. Case IH stod for 33,3 prosent av traktorregistreringene i vårt nordligste fylke, mens New Holland stod for 16,7 prosent. Det skal selvsagt sies at Finnmark ikke er noe stort traktorfylke, og i 2022 ble det regstrert 8 nye traktorer. John Deere topper med fire traktorer og 50 prosent markedsandel.

Saken ble endret for Troms og Finnmark onsdag 11. januar kl 16.55.

Neste artikkel

Valtra ble mest solgte landbrukstraktor