Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Snart kan du produsere spesialmelk

Lely-sjefen lettet på sløret om kommende nyheter.

– Nå handler alt Lely driver med om robotisering, sa Alexander van der Lely, da han serverte noen smakebiter fra arbeidet ingeniørene jobber med for tida. Foto: Dag Idar Jøsang
– Nå handler alt Lely driver med om robotisering, sa Alexander van der Lely, da han serverte noen smakebiter fra arbeidet ingeniørene jobber med for tida. Foto: Dag Idar Jøsang

Egner gården din seg til å produsere spesialmelk til babyer, idrettsfolk eller eldre? En slik virkelighet kan være nærmere enn du tror.

Det er Alexander van der Lely sin analyse at melkeprodusenter i framtida vil spesialisere seg på produksjon av ulike typer melk. Noen vil spesialisere seg på å produsere melk til småbarn, andre til eldre eller idrettsfolk. Noen vil spesialisere seg på melk med spesiell næring eller melk til ost.

– Vi tror på lokalprodusert mat, og ser at flere og flere forbrukere ønsker å vite hvor maten kommer fra, fortalte han under Lely sine Farm Future Days i Nederland.

Mikromeieri på gården

En gård i Nederland vil snart kunne levere melk fra gården rett til den lokale butikken, fra sitt eget prosessanlegg som homogeniserer og pasteuriserer melka og tapper den på kartonger.

– Vi er i ferd med å gjøre en avtale med en dagligvarehandel om at melk fra denne gården, skal inn i butikkhyllene, sa Alexander van der Lely.

Datasystem som tar egne avgjørelser

Annonse

Det var en av tre framtidsnyheter Lely hadde å by på. Nyhet nummer to er at robotprodusenten holder på å utvikle et managementsystem for gården som bruker data fra både veterinæren, fôrleverandører, rådgivere og værdata. Systemet skal være selvlærende og bruke bonden sine aktive valg som grunnlag for sine avgjørelser.

– Vi skal være med å gi bonden et bedre grunnlag å ta beslutninger på, men systemet vil både foreslå løsninger og ta egne beslutninger.

Gjødselrevolusjon står for døra

Den tredje nyheten var Lely foreløpig mer tilbakeholden med. Den skal handle om en revolusjonerende måte å gjøre gjødsla mer verdifull på. Nye, teknologiske løsninger skal gjøre at bonden utnytter næringsstoffene i gjødsla riktigere og bedre, samtidig som klimagassutslippene reduseres.

– Det kommer mer om dette i relativ nær framtid, sa Alexander van der Lely, uten å røpe om det betyr neste år eller året etter. Bare at vi sannsynligvis ikke får noen detaljer i år.

Roboter på jordet?

Etter at Lely solgte produksjonen av rundballepresser, slåmaskiner og alt annet grasutstyr til Agco i fjor, har alt hos Lely handlet om robotisering. På spørsmål om robotiseringa kunne få Lely til å gjøre et comeback på jordet, med grasmaskiner som ikke dras av en traktor, svarte Alexander van der Lely kryptisk:

– Skriv hva du vil. Jeg sier ingenting.

Neste artikkel

Slik vil Lely utnytte gjødsla bedre