Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stenger ned Norges eldste melkerobot

Etter 20 år med samme melkerobot er det slutt. – Jeg er sikker på at den kunne ha vært med i fem år til, sier Øivind Østby.

Øivind Østby og samdriftspartneren Kristian Garsrud i Tveten Garsrud Samdrift, var de første til å sette inn melkerobot i Norge tilbake i 2000.
Øivind Østby og samdriftspartneren Kristian Garsrud i Tveten Garsrud Samdrift, var de første til å sette inn melkerobot i Norge tilbake i 2000.

Det store spørsmålet da Øivind Østby og samdriftspartneren Kristian Garsrud i Tveten Garsrud Samdrift, investerte i Norges første melkerobot, var hvor lenge den ville vare.

– Med godt stell og nye deler mente jeg at den kunne leve så lenge som helst. Nå kan jeg stå her 20 år senere og si: Hva var det jeg sa, sier Øivind Østby til Norsk Landbruk.

Men i oktober er det slutt. Østby er 68 år og velger å legge ned samdrifta, som han har drevet etter at samdriftspartneren døde i en arbeidsulykke.

– Men melkeroboten kunne helt sikkert ha vært med i fem år til. Den fungerer faktisk bedre enn noen gang, sier en overbevist Østby.

KAN IKKE OPPGRADERE TIL HIMMELS

DeLaval-roboten som samdrifta har i fjøset, er den aller første som ble satt i drift i Norge. Den har blitt oppgradert i mange omganger, både når det kommer til hardware og programvare.

– Maskina er original fra 2000, men rent teknisk så fungerer den som en 2018-maskin, forteller servicesjef Alf Odin Olsen i DeLaval til Norsk Landbruk.

DeLaval har i løpet av årene kjørt kampanjer på oppgraderinger, som har vært kraftig subsidierte av leverandøren.

– Skjønt det er ikke mulig å oppgradere seg til himmels, forklarer servicesjefen.

Med den nye VMS V300-modellen som ble lansert i 2018, er teknologien en annen enn på det som leverandøren kaller Classic-modellene. V300-serien vil ikke være bakoverkompatibel på Classic-maskinene.

Annonse
Slik så melkeroboten ut da den var 15 år.
Slik så melkeroboten ut da den var 15 år.

SELGER KVOTA, OG LEGGER NED

Østby har vært med på en lang robotreise. Når den legges ned i oktober, har maskina gått i cirka 160 000 timer. Cirka 8 000 timer per år i 20 år.

– I starten var det mange barnesykdommer, så det har kostet å være først ute. Jeg ville ha minst mulig «rallemikk» som kan gå i stykker. Men skulle jeg ha startet på nytt i dag, hadde jeg sikkert tenkt annerledes, sier Østby.

Når Østby nå selger kvota og legger ned drifta, er det en helhetlig vurdering av driftsanlegget, og ingen til å ta over drifta, som ligger til grunn. Ikke på grunn av en gammel melkerobot.

– Men om det har vært økonomisk smart å flikke på en gammel melkerobot, det kan jeg ikke garantere, sier Østby, som anslår en årlig utgift på om lag 90 000 kroner i driftsutgifter.

– AVHENGIG AV SLIKE SOM MICROSOFT

Olsen i DeLaval kan ikke si noe om levetida til framtidige DeLaval-roboter, men poengterer at det ikke er en evighetsmaskin.

– Men sammenligner du med for eksempel traktor og andre landbruksmaskiner, er det imponerende hvor mye drift man har på en melkerobot, sier Olsen.

– Når det kommer til teknologi, er det mange aktører som styrer utviklinga, blant annet er vi avhengige av Microsoft. Da Windows 7 ble faset ut, og erstattet av Windows 10, var vi nødt til å oppdatere programvare til våre kunder, sier Olsen.

Neste artikkel

Hold laktasjonen i gang i sommer