Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stor forskjell i kvaliteten på LED-lamper

Sjekk kvaliteten nøye når du bytter til LED i fjøset.

Lampene over hodet til Kenneth Pedersen er siste nytt i fritthengende fjøslamper fra NordikLED sin kinesiske leverandør. Foto: Dag Idar Jøsang

Å skifte fra halogen til LED kan kutte straumforbruket som går til opplysing med opptil 75 prosent. Men det er viktig å tenke på levetid og vedlikehold når du velger lamper, sier dansk LED-importør.

Norsk Landbruk tok en prat med Kenneth Pedersen i NordikLED på imek-messa NutriFair i Danmark. Danske bønder kan få tilskudd fra staten og EU hvis de skifter ut gamle halogenlamper med nye LED-lamper. Pedersen forteller at en typisk landbrukskunde tjener inn investeringen i løpet av ett til to år.

– Når man erstatter en 400 Watts halogenlampe med med en LED-lampe på 100 Watt er regnestykket enkelt. Da sparer man 75 prosent på strømregningen, sier han.

Teknologien utvikler seg raskt

Det er likevel mange feller man kan gå i når man bytter til LED, advarer Pedersen. Den teknologiske utviklingen går så raskt at NordikLED aldri kjøper inn store mengder lamper for å ha på lager. Da risikerer de at teknologien blir utdatert.

Annonse

– I Danmark ser vi ganske ofte store kampanjetilbud, men da er det gjerne en importør som har bestilt inn store mengder og som må kvitte seg med lageret mens det er salgbart.

Har egen ingeniør i Kina

NordikLED er opptatt av å ha den siste og beste teknologien. Den danske importøren påstår at nesten all verdens produksjon av LED skjer i Kina, og helst rundt byen Shenzhen i Guangdong-provinsen.

– Men det er store kvalitetsforskjeller også innad i Shenzhen, så det gjelder å vite hvem som produserer den beste kvaliteten. Vi har ansatt en kinesisk ingeniør som er utdannet innenfor LED-drivere til å vurdere kvaliteten for oss. Når jeg reiser rundt på messer for å se på nye lamper ser jeg på design, og så bruker jeg henne til å se på hvilke drivere og andre komponenter som er brukt. Det er en god kombinasjon, sier han.

Du kan lese mer om NordikLED og deres nye fritthengende lampe for fjøs i Norsk Landbruk nummer 4, som kommer ut 1. mars. Er du ikke abonnent? Det kan du kjøpe her.

Neste artikkel

May Kristin er Fjøssystemets nye selger i Hallingdal