Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stor interesse for verkstedkurs for kvinner

Lange ventelister for å lære om sveising og vedlikehold av traktor.

I helga arrangerte FK Halden og Landbrukstjenester i Østfold verkstedkurs for damer, og responsen var overveldende.

På programmet stod bruk av vinkelsliper, sveising, samt grunnleggende vedlikehold av traktor.

"Dumme spørsmål"

De 20 plassene ble raskt fulltegnet, og ventelista er like lang.

–Det er tydelig at mange damer setter pris på egne kurs. Vi har tidligere hatt egne motorsag-kurs for kvinner, og i evalueringen av disse, kom det fram at mange ønsker å lære om sveising og grunnlegende vedlikehold av traktoren. Mange jenter og damer er litt forsiktige og synes nok det er lettere å stille «dumme» spørsmål når alle er på omtrent samme nivå, sier inivitativtaker, Fk-tillitsvalgt og kornprodusent, Asta Solberg. Hun forteller at både landbruksskole-elever, mødre som kom sammen med døtrene sine og bønder langt oppi 50-åra var blant deltakerne.

Sosialt å møte kolleger

Blant deltakerne var Linda Karlsen. Hun driver med sau og er avløser i grisehus, men kommer fra byen, så har ikke så stort nettverk i landbruket.

Annonse

–Jeg synes det er veldig hyggelig å møte andre jenter med samme interesse som meg. Samtidig synes jeg at jeg eksempelvis bør kunne skifte olje på traktoren selv, når vi har flere traktorer. Det er godt å ha vært gjennom det grunnleggende, sier Karlsen.

Linda Karlsen synes det er morsomt å treffe jenter med samme interesser som henne selv. Foto: Marthine D. Unnerud

Tips og triks

Også Marthine D. Unnerud er fornøyd med kurset. Hun er odelsjente fra gård med svineproduksjon og skal på sikt overta hjemgården.

–Jeg er stort sett alene eller sammen med en bror eller ansatt i verkstedet hjemme, og det er lærerikt det, men det er nyttig og lærerikt å delta på et kurs for å se hvordan andre jobber. Det er alltid noen tips og triks å ta med seg. Samtidig er det trivelig å bli kjent med kolleger, sier odelsjenta.

Hun synes det er flott med alle typer kurs, både kurs spesielt rettet mot kvinner og kurs for begge kjønn.

–Det er plass til kvinnger i landbruket, men vi må stille opp og ta vår plass. Det er ingen som gir oss den.

Kvinner må ta sin plass i landbruket, mener Marthine D. Unnerud. Nå er hun Tine-rådgiver, men på sikt skal hun overta hjemgården. Foto: Privat

Neste artikkel

VIDEO: Juster trykket jevnlig