Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tjener inn strømaskin på to år

Reduserer forbruket fra tre til to bunter om dagen.

I et normalår har Håkon Marius Kvæken brukt 800 bunter med halm til å strø for sine rundt 500 storfe på Berg Vestre gård på Løten.

Fram til i sommer kjørte ammekubonden halmbuntene inn i bingen og kastet halmen ut med gaffel. Ulempa var at kyr og kalver var ivrige til å tråkke i halmhaugen slik at den ble vanskelig å kaste ut.

Håkon Marius Kvæken gir Warzée en sterk femmer på terningen etter noen måneders bruk. Foto: Dag Idar Jøsang

Når han strør med Warzée DE225 har forbruket av halm gått ned fra tre til to bunter om dagen fordi halmen fordeles bedre i bingen. På grunn av at forbruket av halm har gått ned med en tredjedel regner ammekuprodusenten med å spare rundt 55 000 kroner i et normalår.

Warzée DE225

Bredde: 177 centimeter

Høyde: 110 centimeter

Vekt grunnmodell: 575 kilo

Krav til hydraulikkapasitet: 30 l/min

Krav til arbeidstrykk hydraulikk: 170 bar

Pris grunnmodell: 67 000 kroner

Importør: Elmaas AS

Prisen på en Warzée DE225 starter på 67 000 kroner eks. mva, men utstyrt slik at den kan kobles på redskapsfestet fra begge sider, bunnplate og sideplater ble prisen 105 000 kroner.

Annonse

Det er flere grunner til at Håkon Marius Kvæken lenge har vært på jakt etter en halmstrøer. Den ene er at han lever av å selge avlsdyr og derfor vil omgås dyra inne i bingen. En annen grunn er at han misliker støvet som halmblåsere skaper både for mennesker og dyr.

Halmstrøeren bæres av et dobbelt spyd på redskapkoblinga. Denne modellen kan man kjøre inn i fra begge sider. Foto: Dag Idar Jøsang

– Så lenge vi lever av å selge avlsdyr er vi avhengige av å ha mye kontakt med dyra, og det å kjøre inn i bingene for å strø er en fin måte å gjøre dyra vant med mennesker på. Da blir de roligere og snillere. Hadde vi bare drevet med slakteproduksjon ville det vært noe helt annet, sier han.

Maskinen fikk sølvmedalje under Agroteknikk 2018.

Du leser mer om Håkon Marius Kvæken sine erfaringer med Warzée DE225 i Norsk Landbruk nummer 19.

Kyr og kalver på halmtalle hos Håkon Marius Kvæken på Berg Vestre gård på Løten. Foto: Dag Idar Jøsang

Neste artikkel

Kontrollpanel til fôringsrobot ligger åpent på nett