Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

TKS skal ta fôrmikseren til HaRu videre

Etterspørselen etter fôrmikseren til HaRu ble en så stor suksess at den var i ferd med å vokse gründerne over hodet. Derfor solgte de hele virksomheten til TKS Agri – igjen.

SOLGT: Hans Kråbøl (t.v.) og Rune Heggen har solgt fôrmikseren HaRu Processor 3000 til TKS Agri. Arkivfoto: Norsk Landbruk
SOLGT: Hans Kråbøl (t.v.) og Rune Heggen har solgt fôrmikseren HaRu Processor 3000 til TKS Agri. Arkivfoto: Norsk Landbruk

– Tida gikk ut for oss. Vi ble store og det ble mange kunder å forholde seg til for to personer, forteller Hans Kråbøl.

Sammen med Rune Heggen utviklet han fôrmikseren HaRu Processor 3000, som ble satt i produksjon i 2017. Siden den gang har har de to levert rundt hundre fôrmiksere over hele landet. De fleste har gått til melkeprodusenter, men det har også gått miksere til ammekubønder, geitebønder og sauebønder.

DET ER ANDRE GANG at TKS Agri kjøper virksomheten deres. Det samme skjedde i 2000, da gausdølene i noen år blant annet hadde laget en rundballekutter som var TKS sin egen rundballekutter overlegen. Både Kråbøl og Heggen ble den gangen med til TKS, og jobbet der helt til de sluttet og startet utviklingen av den nye fôrmikseren.

Denne gangen kommer Rune Heggen til å være med som selger, servicemann og montør hos TKS Agri, mens Hans Kråbøl har ambisjon om å bli pensjonist på heltid.

– Jeg har blitt 75 år, så nå skal jeg være hjemme og fyre i ovnen, sier han og ler.

DE TO SISTE ÅRENE har HaRu Processor 3000 både blitt produsert og montert hos Rustfrie Bergh AS på Dokka, men i løpet av året flyttes produksjonen til TKS Agri sin fabrikk på Jæren.

– Det blir en overgangsfase, og vi vet ikke når TKS kommer til å produsere den første maskinen hos seg, men det blir muligens oppstart i løpet av første halvår, forteller Heggen.

ENERGIBEHOV: Noen av fordelene til fôrmikseren til HaRu er at den bygger lavt og har et lavt energibehov. Foto: Dag Idar Jøsang
ENERGIBEHOV: Noen av fordelene til fôrmikseren til HaRu er at den bygger lavt og har et lavt energibehov. Foto: Dag Idar Jøsang

Årsaken til at gründerne valgte å selge bedriften var at det ble mye å jobb og ansvar å både selge og montere nye anlegg, og siden følge opp kundene. Det var aldri noe alternativ å ansette folk i HaRu Systemer. Til det var økonomien for usikker. Da interessen fra TKS ble reell, og maskinen passet så godt inn i produktspekteret deres, var det lett å bli enige om å selge.

– Vi kunne ikke vokse raskere enn at vi kunne følge opp kundene, og nå var tida inne for å gå videre. TKS har en kjempemulighet til å ta fôrmikseren videre med det apparatet de har, og derfor var det riktig at TKS får fortsette med dette, sier Rune Heggen.

HVA GAUSDØLENE SITTER IGJEN med etter salget vil de ikke røpe. De har fått kompensert for at TKS Agri har sluppet utgiftene med å utvikle et helt ferdig produkt, og er fornøyd med salget, men hevder at de ikke blir rike på oppfinnelsen.

– Vi har fått en vettug pris, men ingen av oss blir rike på dette. Det er en anerkjennelse for oss at TKS ville kjøpe HaRu, og samtidig er det gode muligheter for TKS å tjene penger på dette i framtida, sier Kråbøl og Heggen.

Rett før avtalen med TKS ble undertegnet signerte HaRu den første kontrakten med en kunde i Sverige. Nå blir det opptil TKS Agri å fullføre kontrakten, og det passer bedriften på Kverneland godt. Eksportandelen til TKS er på mellom 15 og 20 prosent, og hovedmarkedet for eksporten er i Sverige og Finland.

Neste artikkel

One2Feed får norsk forhandler