Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

TKS viser autonom fôringsrobot

Prototypen på en norsk selvgående fôringsrobot vises fram på Agrovisjon.

TKS planlegger avduking av sin prototype på den autonome fôringsroboten FeedCarrier under Agrovisjon 2022. Illustrasjon: TKS
TKS planlegger avduking av sin prototype på den autonome fôringsroboten FeedCarrier under Agrovisjon 2022. Illustrasjon: TKS

Fredag klokka 11 vil TKS avduke verdensnyheten FeedCarrier på Felleskjøpet Rogaland Agder sin stand i EXPO-hallen i Stavanger.

Jærbedriften har de siste årene utviklet en selvgående fôringsrobot, og nå er prototypen klar til å vises fram. TKS FeedCarrier skal kunne operere med nødvendige sikkerhetssystem i det miljøet man har på en moderne gård i dag og videre inn i fremtiden, skriver TKS i en pressemelding.

MASKINEN SKAL UT I PRAKTISK testing i fjøs den kommende vinteren, og planen er å lansere FeedCarrier for de første kundene på denne tiden neste år. Den første utgaven er designet til å ha kapasitet til å fôre om lag 120 dyr.

I følge produsenten skal fôringsroboten være enkel å operere, og den skal være både robust og fleksibel. FeedCarrier skal kunne navigere autonomt mellom et fôrkjøkken med ulike fyllekilder, og kjør inn i fjøset for å servere tilpassede optimerte fôrrasjoner til ulike dyregrupper. Det skal den gjøre uten at det er behov for å innstallere bærekonstruksjoner i bygget, og roboten skal kunne kjøre mellom ulike bygninger og navigere etter et forhåndsprogrammert mønster.

Et litium-ion batteri vil gi energi til drifta, og roboten vil ha hjulstyring og drift på alle fire hjul. På den måten kan den bevege seg i alle retninger og tilpasse seg endringer og utbygginger i fjøset.

Annonse
AVDUKING: Markedssjef Tønnes Helge Kverneland er klar til å avduke TKS FeedCarrier under Agrovisjon på fredag. Foto: Dag Idar Jøsang
AVDUKING: Markedssjef Tønnes Helge Kverneland er klar til å avduke TKS FeedCarrier under Agrovisjon på fredag. Foto: Dag Idar Jøsang

I PROSJEKTET PÅGÅR OGSÅ UTVIKLING av flere systemløsninger som skal jobbe sammen med fôringsroboten med mål å tilnærme seg et optimalisert presisjonslandbruk. Sentrale begrep hos TKS er DeepField og MealComposer, som er teknologier som skal gi bonden innsikt i, og beslutningsdata, for å øke kvaliteten, forbedre produksjonen, redusere svinn og forbedre økonomien i hele fôringsprosessen.

Det blir brukt avansert satellitteknologi for å gi vital informasjon om vekstforhold på jordet gjennom hele vekstsesongen, som igjen brukes til fôrplanlegging og tilrettelegging, skriver TKS.

UTGANGSPUNKTET FOR DEN SELVGÅENDE fôringsroboten er at TKS har produsert og levert 1052 skinnegående robotløsninger i 12 ulike land siden 2005.

TKS opplyser at utviklingen av FeedCarrier blant annet er finansiert med midler fra Norges Forskningsråd i et prosjekt der både Felleskjøpet, Orkel, NMBU og SINTEF har vært partnere.

Neste artikkel

Slik blir TKS sin sjølvgåande fôringsrobot