Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tume til direktesåing og tradisjonell jordarbeiding

Tume Super Nova Combi er klar for det norske markedet

TUME: Ragnhild Duserud er produktsjef for Tume i Felleskjøpet Agri. Foto: FK
TUME: Ragnhild Duserud er produktsjef for Tume i Felleskjøpet Agri. Foto: FK

I Finland ble det kjørt i gang 25 stykker av den nye såmaskinen fra Tume i 2020, og i år er den også klar for levering fra Felleskjøpet. I følge produsenten er såmaskinen, som kommer i tre og fire meters arbeidsbredde, godt egnet for både direktesåing og tradisjonell jordarbeiding.

– Såmaskinen er klargjort for Isobus, så med denne maskinen svarer Tume veldig godt på interessen for presisjonslandbruk. Med denne maskinen kan man variere mengden såkorn og gjødsel etter hvordan forholdene varierer innad på et skifte og mellom skiftene, forteller Ragnhild Duserud, som er produktsjef for Tume i Felleskjøpet Agri.

SOM NAVNET TILSIER er Super Nova Combi en videreutvikling av Tumes Nova Combi. I tillegg til at maskinen er klargjort for Isobus har den fått en del fysiske forbedringer.

– Hele skåla er en mer slitesterk variant med nye lagre og økt stålkvalitet. Beholderen er større og rommer nå totalt fire kubikkmeter. Den nye modellen har offset dybdehjul foran hver skållabb, som sørger for nøyaktig sådybde og god gjennomstrømming av jord. Hjultrommelen bak er også offset. Den har stor åpning, følger ujevnheter og tromler flatt og jevnt, forklarer hun.

Annonse

Gjødsel og såkorn plasseres i samme dobbeltskivede skållabb, men separeres til ulike posisjonar, akkurat som hos Nova Combi. Antallet slitedeler reduseres betydelig med en dobbeltskivet skållabb i stedet for å bruke separate gjødsellabber.

TUME REKLAMERER MED at trekkraftbehovet er blant de minste i klassen fordi maskinen fungerer uten tilstoppinger når alle jordgående deler roterer.

Utmatingen av såkorn og gjødsel skjer ved hjelp av elmotorer, og såbredden kan halveres fra begge sider. maskinen tilpasser seg utmating på høyre og venstre side ved kjøring i sving, slik at såmengden reduseres i innersvingen og økes i yttersvingen.

FELLESKJØPET MENER AT såmaskinen er veldig aktuell for planteprodusenter som ønsker å ta i bruk variabel tildeling av såkorn og gjødsel. Tume Super Nova Combi snakker med traktorens styringsskjerm.

– Siden såmaskinen er Isobus-kompatibel trengs det ingen skjerm for å styre såmaskinen. Innstillingene vil dukke opp direkte på skjermen i traktoren, uavhengig av hvilket traktormerke du kjører, sier Even Mangerud, som er produktspesialist for presisjonsutstyr i Felleskjøpet Agri.

Han forklarer at man kan lage tildelingsfiler basert på egne erfaringer med skiftene, basert på satellittbilder eller basert på høstekart.

Neste artikkel

Ny norsk råvare i kraftfôret