Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vil forenkle deling av maskiner og redskap

Selskapet bak Bord til Jord og Fôrformidling lanserer nå en plattform for utleie av landbruksredskap og -maskiner.

Landbruksformidling.no er en delingsplattform for maskiner og redskap. Foto: Skjermdump
Landbruksformidling.no er en delingsplattform for maskiner og redskap. Foto: Skjermdump

Da tørkesommeren 2018 etterlot mange bønder med stort behov for å kjøpe grovfôr, fikk selskapet Green House en idè om å lage en nettbasert plattform for fôrformidling. I vår utvidet de tilbudet med enda en plattform, for å sikre at permitterte arbeidstakere og bønder med behov for arbeidskraft skulle kunne finne fram til hverandre.

STØTTER OPP OM DELINGSKULTUR

Nå er Green House klar med atter en plattform, som er ment å gjøre hverdagen enklere for norske bønder. Denne gangen er det ingen krise som har inspirert de unge driverne, men et ønske om å gjøre det lettere å dele på landbruksmaskiner og redskaper, bønder imellom. Den nye nettsiden har de valgt å kalle Landbruksformidling.no, og der har de samlet både formidling av fôr, arbeidskraft og den nye plattformen for deling av maskiner.

På nettsiden kan bønder som har redskap de kan tenke seg å leie ut, legge ut annonser med datoer for når redskapene er tilgjengelige for leie, og i hvilket område de befinner seg.

- For mange vil det være en svært stor investering å kjøpe inn maskiner og redskap, og da kan det være ypperlig å heller leie når man trenger det. Andre har kanskje maskiner som står mye i ro, som det kan være fint å få inntekt på, forteller Ole Erik Lunder, som er prosjektkoordinator i Green House og daglig leder i Landbruksformidling.

Ole Erik Lunder er prosjektkoordinator i Green House og daglig leder for Landbruksformidling. Foto: Privat
Ole Erik Lunder er prosjektkoordinator i Green House og daglig leder for Landbruksformidling. Foto: Privat

BRUKERNE GJØR SIDEN GOD

Selv om formidlingstjenesten er helt fersk, har de et håp om at mange vil ønske å benytte seg av den, og at også større maskinaktører kan se nytten av å bli med.

- Vi har vært i kontakt med både AK-maskin, Felleskjøpet og Eik, som er positive til ideen, og vi håper vi kan få til et samarbeid med dem etterhvert. Vi mener at den beste løsningen for bøndene er èn tjeneste der alle aktører, store som små, er samlet på ett sted, sier han.

Annonse

Han poengterer at tjenesten bare vil bli så god som brukerne gjør den til. Desto flere som benytter seg av den til å legge ut maskiner og redskaper til leie, jo større er muligheten for å få leid ut, eller å finne tilgjengelige utleieobjekter.

- Vi er avhengige av at både bønder og forhandlere ser mulighetene som deling i landbruket vil gi. Det er brukerne av tjenesten som vil gi den kvalitet, så vi oppfordrer bøndene til å ta den i bruk og være med på å forbedre den, understreker Lunder.

VIL INKLUDERE FORSIKRING

Han forstår også at mange anser det som risikabelt å leie ut verdifulle redskap, og derfor arbeider de for at også forsikring skal være inkludert når man benytter seg av tjenesten. Det regner han med vil være klart til våronna.

- Forsikringen vil redusere risikoen og forhåpentligvis senke terskelen for å vurdere å leie ut dyre maskiner. Bonden skal kunne være trygg på at redskapen blir godt ivaretatt og at kostnader tilknyttet en eventuell skade i utleieperioden blir dekket, sier han.

Nettsiden vil også gi både utleier og leietaker en mulighet til å gi en vurdering av hverandre, slik at andre kan se hvordan begge partene opplevde leieforholdet. Slik vil systemet bli tryggere, og det blir enklere å luke ut useriøse aktører.

Mens både Fôrformidling og arbeidskraft-formidlingen Bord til Jord var helt kostnadsfrie tjenester, som Green House etablerte på dugnad, vil redskap- og maskinformidlinga ikke være helt gratis for de som benytter seg av den.

- Utleieren velger selv hvilken døgnpris han ønsker å leie ut maskinen for, og så vil vi ta en liten andel av det. Etterhvert som forsikring også blir inkludert, vil prisen bli noe høyere, forklarer Lunder.

Neste artikkel

Tohjulstraktor gjør jobben raskt