Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vil redusere matsvinn med strekkoder

Med utløpsdato i strekkoden kan varene som nærmer seg grensen, lett finnes igjen og selges til reduserte priser, eller gis bort. Foto: Matvett.

- Ifølge FN går en tredjedel av jordas matproduksjon til spille, mens ti prosent av menneskeheten sulter. Et av bærekraftmålene er å halvere verdens matsvinn innen 2030, skriver Forskning.no i en artikkel.

I Norge er det årlige matsvinnet på 355 000 tonn, 75 000 tonn kastes av dagligvarehandelen. Å redusere de voldsomme tallene var motivasjon til to NTNU-studenters masteroppgave. Hanna Sollie Storaker og Ingrid Vold foreslår at butikkene tar i bruk et nytt strekkodesystem der det også er mulig å registrere utgått-dato.

Annonse

- Da kan butikkene få full oversikt over datostemplingene, noe som igjen kan gi dem mer kontroll over matsvinnet, sier de til Forskning.no.

Noe av utfordringen er at den varianten av strekkoder som norske butikker bruker i dag ikke har plass til informasjon om utløpsdato. Men slike strekkoder finnes og brukes blant annet i av EU på medisiner.

- Lignende standard bør innføres for matvarer, sier studentene til nettstedet.

Neste artikkel

Dansk app frir til norske landbruksentreprenører