Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

De andres blikk

Leger uten grenser har skjønt hva slags multikunstnere norske bønder er.

Veldig mange byfolk vet svært lite om hvordan moderne matproduksjon foregår. Illustrasjonsfoto: Camilla Mellemstrand
Veldig mange byfolk vet svært lite om hvordan moderne matproduksjon foregår. Illustrasjonsfoto: Camilla Mellemstrand

Når vi i vår faste spalte om unge bønder spør hva som er det verste med bondeyrket, er det flere enn før som svarer at bondehetsen tar på. Flere sier at de ikke orker å lese kommentarfeltene. Det skjønner jeg veldig godt. Selv om jeg bare skriver om dere som lager maten, kjenner jeg at blir litt nedfor når medietrykket på dårlig dyrevelferd og landbrukets klimagassutslipp blir for massivt. Det bildet som tegnes av bonden i media, er ikke det bildet jeg sitter igjen med etter ti år i landbrukspressen.

Mange byfolk kjenner ikke bønder

Hvordan bonden framstilles i media er viktig, fordi veldig mange i dag ikke har egne erfaringer med bønder. I mitt hverdagsmiljø, for eksempel, vet folk utrolig lite om matproduksjon. Knapt noen kjenner en bonde. De vet kanskje at dagens bønder ikke lenger sitter på en krakk og melker sine fire kyr, slik som de har lest om i barnebøker, men de aner ikke hvor høyteknologisk og allsidig den moderne bondehverdagen er. Det er ikke lenge siden jeg snakket med en lege som entusiastisk fortalte meg at han hadde lest en spennende artikkel i et utenlandsk magasin om en bonde i Frankrike som hadde melke­robot. Han ble ganske overraska da jeg kunne fortelle at det sikkert finnes 50 slike bare i dekningsområdet til Romerikes Blad.

Hvor er Felleskjøpet-dressen?

Annonse

For ikke så lenge siden var jeg i en 40-årsdag midt i Oslo. Der var det en velutdanna, veltalende, velkledd fyr som kom med fly fra Stavanger. Da det kom for dagen at han var melkebonde, og ikke ingeniør eller økonom som resten av gjestene, skulle dere ha sett hvordan folk reagerte. Hæ? Du kunne jo ha vært en av oss? Kan en ekte bonde se sånn ut? Snakke om helt vanlige ting? Hvor er Felleskjøpet-dressen? Det var hakket før folk begynte å ta selfier med ham. Folk møtte virkelig sine egne fordommer i døra.

Bønder er tusenkunstnere

At mange utenfor landbruket har negative fordommer mot bønder, og ikke vet hva slags egenskaper dagens bønder må inneha for å lykkes som selvstendig næringsdriv­ende matprodusenter, er ikke noe nytt. Jeg ble derfor veldig glad da jeg ble oppringt av Leger uten grenser nylig. Organisasjonen ville ha flere bønder med på «redde verden-laget», og skrytinga av bondestanden ville knapt noen ende ta.

Bønder er praktisk anlagte tusenkunstnere, som ikke venter på at andre skal løse problemene, men som finner kreative løsninger selv. De setter seg ikke ned og tvinner tommeltotter og venter på at andre skal ordne opp. Dessuten har jeg til gode å se en bonde som freaker ut, sa damen i røret. Man kan lære vel så mye om multikulturelt teamarbeid ved å sysselsette en gjeng med utenlandske arbeidere i jordbæråkeren, som ved å gå på en høyskole, var deres holdning. Å drive en gård er en perfekt måte å lære om administrasjon, logistikk og teknisk drift under varierende forhold, fortsatte hun.

Motvekt til kommentarfeltene

Jeg ble rett og slett litt rørt. Jeg har hørt mange i landbruket skryte av bønder som arbeidskraft tidligere, men det føltes nesten litt mer sant når det var en utenfor landbruket som sa det. Artikkelen jeg skrev basert på Leger uten grensers bondehyllest, gikk som hakka møkk på Facebook. Det var tydelig at mange ble glade over litt positiv omtale av bondestanden. Artikkelen har jeg lagret lett tilgjengelig på PC-en. Den kan være grei å ta fram når jordbruksforhandlingene er i gang og bondehetsen tar av i kommentarfeltene.

Neste artikkel

Fjernstyrer nesten alt arbeidet i fjøset