Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

De har knekt koden!

Synes du det er vanskelig å etterkomme krav og forventninger fra offentlighet og forbruker, om hvordan du bør drive gården din? Fortvil ikke. Her kommer noen enkle tips om hvordan du kan produsere mat i framtida.

VÆR LITT BLID A: Med så søte kalver å kose med hver dag kan det da ikke være nødvendig å tjene så mye penger vel?
VÆR LITT BLID A: Med så søte kalver å kose med hver dag kan det da ikke være nødvendig å tjene så mye penger vel?

DET VISER SEG at svært mange har en mening om hvordan vi skal produsere mat i dette landet. Selv folk som aldri har tatt på ei ku eller tråkket på et jorde, mener de bør få ha en vesentlig påvirkning på hvordan kua skal fôres og graset skal slås. Til og med de lærde strides om hva som er den beste framgangsmåten, men i dag er dere heldige. Dere trenger ikke å lure lenger. Nå skal dere nemlig få fasiten, slik den ofte framstilles av folk som ikke selv er bønder.

FØRST OG FREMST bør du drive mye mindre enn det som er vanlig i dag. Helst tilbake til Farmen kjendis-størrelse med to kyr, et par griser, en hest, noen høner og kanskje en liten flokk sauer. Store gårdsbruk er ensbetydende med samlebånd, dårlig dyrevelferd, roboter og null kapasitet for kyss, klapp og klem på hvert enkelt dyr hver eneste dag. Det vi som forbrukere vil ha, er lokalproduserte, ekstensive delikatesser, laget av håndmasserte kyr, som også melkes for hånd med silkehansker, og som kun går ute på idylliske, grønne enger og gafler i seg høykvalitets gras. Hele året.

SAMTIDIG ER DET VIKTIG å holde matvareprisene nede, og aller helst redusere dem. Det er jo helt sykt dyrt med mat i dette landet. At vi i dag bruker rekordlite av inntekta vår på mat, er ikke relevant, og helst bør vi bruke enda mindre, så vi kan reise på enda flere ferier med fly til eksotiske og ikke fullt så eksotiske land. Så det er veldig fint om dere kan produsere maten på rimeligst mulig måte. Men samtidig ikke ha for mange dyr da, for vi vil ikke ha noe som minner om industrilandbruk.

Annonse

OG APROPS FLY, er det også fint om dere kan ta på dere en stor del av skylda for klimakrisa vi står i. Litt dumt at dere ikke tenkte på det før, der dere var opptatte med å slippe ut metan i bøtter og spann fra ku og sau. Så nå er det bare å brette opp ermene, og ta i et tak, mens resten av oss flyr land og strand rundt, og snakker nedlatende om kjøttproduksjon og klimafiendtlige kurap. Fint om dere betaler for tiltakene av egen lomme, og får orden på dette litt kjapt, så vi snart kan spise like mye rødt kjøtt som vi gjør i dag, uten å måtte late som vi ikke gjør det.

DESSUTEN er det å drive med landbruk, blitt til en evig Nytt på nytt «hvem skal ut?»-oppgave. Er det kua, grisen, sauen, eller bonden selv kanskje? Svaret er ja. Alle skal ut. Glem smittevern, risiko for knekte kubein på glattisen og rovdyrproblematikk, så lenge alle kan gå ute. Sauen skal selvfølgelig også ut, men da må du følge etter den hvert eneste øyeblikk hele sommeren, så du er sikker på at den har det bra og ikke blir spist av noen. Har du ikke tid, sa du? Eh, før i tida hadde de faktisk gjetere som fulgte flokken til enhver tid. Hvorfor ordner du ikke bare det? Bonden skal også ut. Helst helt ut, og gjerne til utlandet. Hvem trenger norsk landbruk når man kan importere de samme varene til en lavere pris?

HELT TIL SLUTT er det fint om du er litt blid. Smil og vær glad. Ikke klag og syt så mye. Du får tross alt en stor andel av inntekta di fra statskassa gjennom tilskuddsordninger. Det gjør forresten automatisk at hvermannsen har rett til å mene og si akkurat det de vil, om hvordan akkurat du driver gården din.

Jaja, dere. Takk for maten da.

Neste artikkel

Farvel teljedato