Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kunnskapen om dyra

Ikke neglisjer forskning og erfaring.

SNIKSKRYT: Også som hundeeier mener undertegnede at du unner bikkja å vite hvilke behov den har, slik at dere kan få det fint sammen. Og, er ikke denna søt? Foto: Marit Glærum.
SNIKSKRYT: Også som hundeeier mener undertegnede at du unner bikkja å vite hvilke behov den har, slik at dere kan få det fint sammen. Og, er ikke denna søt? Foto: Marit Glærum.

I HØST er det dachs (forsøk på artig ordspill) for en ny runde med NRK-serien «Fra bølle til bestevenn». Et program der hunder med ulike atferdsproblemer, sammen med eierne sine, får hjelp av hundetrener Maren Teien Rørvik. Her hjemme følger vi litt ekstra godt med på skjermen, for omtrent i lesende stund er vi på vei for å hente oss en hund til. En liten valp.

SELV FØLER JEG at jeg sitter på en viss kompetanse, hva gjelder dyr av flere slag. Først og fremst fordi dyrs atferd interesserer meg, og derfor har jeg alltid hatt dyr rundt meg. Interessen var faktisk så stor at jeg allerede på ungdomsskolen, mer eller mindre bevisst, hadde bestemt meg for at jeg skulle gå husdyrfag på Ås. Og etter de tre første årene på husdyrvitenskap, som det nå heter, ble etologi min retning. Etologi er, som Store norske leksikon så fint beskriver det, en gren av zoologien som studerer årsakssammenhenger bak dyrs atferd i deres naturlige miljø. Ved å studere etologi, lærer du om blant annet domestisering, atferdsgenetikk, reproduktiv atferd, morsatferd, sosial atferd, aktivitetsbudsjetter og dyr-menneskeinteraksjoner. Du får en innføring i hvordan for eksempel avl, byggeteknikk, fôring og håndtering påvirker atferden og velferden til dyra.

NÅR DU SKAFFER DEG ET DYR, kan det være en fordel å kjenne til hvilke atferdsbehov og instinkter dette dyret har. Ta hunder for eksempel, som kanskje er litt ekstra vanskelige fordi de kommer i så fryktelig mange utgaver. Noen vil helst slappe av hele tida, noen klarer ikke å slappe av i det hele tatt, noen passer godt på deg (til og med kanskje litt for godt), mens noen bare vil spise. Det er på sett og vis enklere hvis du bestemmer deg for å anskaffe deg en gris eller ei ku. Visst finnes det individuelle, og rasespesifikke, forskjeller der også, men variasjonen er slett ikke like stor. Det er mindre forskjell på et landsvin og en yorkshire i hva de trenger for å dekke sine atferdsbehov, enn det er på en tervueren (belgisk fårehund) og en mops.

NÅ GÅR IKKE jeg rundt og forventer at hvermansen-hundeeier skal gå fem år på husdyrvitenskap for å forstå hunden sin. Med rundt en halv million hunder her til lands hadde det blitt for trangt på campus. Men å kunne nok om dyra til at du klarer å ta gode beslutninger på deres vegne, det synes jeg vi skal unne dem. Dersom du leste Profilen på de foregående sidene, fikk du kanskje med deg at Beate snakket om hester og hva hun ofte ser på stevneplassen. For om en hund ute av kontroll, med mange atferdsproblemer, er skummelt, så er ikke en hest som styrer som den vil, særlig mye bedre.

ETOLOGI ER IKKE et nymotens fagområde, og det å kunne være god på å lese dyr, er heller ikke en nymotens greie. Min påstand er at de som kanskje har lengst erfaring med å lese dyrs atferd og behov, det er bønder. Bønder har omgitt seg med dyr i årtusener, og vi har hele tida lært av dem som har gått foran oss. Og underveis har det kommet til ny kunnskap som har gitt oss bedre forståelse for hvordan vi best kan legge til rette for dyra. Og rundt oss har vi, som er bønder, også fått flere som kan hjelpe oss med å forstå. For eksempel mine studiekamerater som ikke er bønder, men jobber i rådgivinga. Erfarne produksjonsdyrveterinærer som ser tusenvis av dyr i året.

ATFERD ER ET forholdsvis konkret begrep. Det er summen av dyrets responser på ytre og indre stimuli. Velferd er mye mindre konkret. Velferd for meg er ikke nødvendigvis velferd for deg. Så når alle og enhver skal mene noe om dyrevelferd, tenker jeg at vi må være flinke til å lytte til erfarne fjellfolk. De som kan dyra, de som har erfaring, og de som har utdanning. Å overse dette, er for meg å neglisjere tradisjoner og årevis med relevant og god forskning. Og like enkelt som det er umulig, prøv å skjønne hva en hund er, før du kjøper deg en hund.

Neste artikkel

Godt i gang med DVP for storfe